• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Başkan Arıcan: Yunus Emre Anadolu Türkçesine yön vermiştir

Başkan Arıcan: Yunus Emre Anadolu Türkçesine yön vermiştir
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi tarafından bu yıl 12'ncisi gerçekleştirilen "İstanbul Edebiyat Festivali" devam ediyor.

“Yunus Söyler Dilimiz” üst başlığı etrafında Yunus Emre'nin farklı yönlerinin ele alındığı festivalin 28.12.2020 tarihindeki programın konukları TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan ve Prof. Dr. Alim Yıldız oldu.

Doç. Dr. Muhammed Enes Kala’nın yönettiği, “Yunus Emre’nin” izinde alt başlığı ile gerçekleşen programda konuşan Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, Anadolu Türkçesine yön veren Yunus Emre’nin Türkçeyi çok iyi kullandığını, sade, anlaşılır ve arı-duru Türkçenin yaygın kullanımını sağlayarak bugünlere gelmesine de vesile olduğunu söyledi.

Yunus önemli bir felsefecimizdir

Konuşmasında, dil olmadan düşünce ve tefekkür olamayacağını belirten Genel Başkan Arıcan, “Yunus Emre’yi sadece bir şair, sadece halk ozanı ya da sadece toleransçı olarak görmek kesinlikle doğru değil. Böyle düşünmek Yunus’u itibarsızlaştırır. Yunus insanları doğru yola çağıran önemli bir derviş önemli bir tefekkür sahibi ve aynı zamanda tüm insani değerlerin yanı sıra iman, samimiyet, merhamet ve teslimiyete dair sözler söyleyen önemli felsefecimizdir.” dedi.

“Bizim felsefecimiz neden yok” diyenlere karşı bir cevap niteliği taşıyacak değerlendirmelerde bulunan ve ünlü felsefecilerle Yunus Emre’yi karşılaştırarak bir kıyaslama yapan Başkan Arıcan,  “Kendini tanı” der sık sık Sokrates. Yani, “kendini bil, kendi iç dünyanı ve sınırları tanı” der. Peki, Yunus’un "İlim ilim bilmektir, ilim kendini bilmektir, Sen kendini bilmezsin, ya nice okumaktır”, sözleri az bir şey midir,? İşte bu, Anadolu felsefesidir ve şu bir gerçek ki;  Yunus, Anadolumuzun ve milletimizin en önemli felsefecisidir. “ diye konuştu.

Konuşmasında, 2021’in “İstiklal marşı Yılı” ilan edilmesiyle ilgili de bilgiler veren Genel Başkan Arıcan, “Birliğimiz, İstiklâl Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisince Millî Marş olarak kabul edilişinin 100. Yıldönümü olan 2021 yılının “İstiklal Marşı Yılı” olması için girişimlerde bulunmuştu. TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partilerin ortak önergesiyle, 2021 yılının "İstiklâl Marşı Yılı" olmasını içeren düzenleme 24.12.2020 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Öncelikle; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanımız Sayın Mustafa Şentop başta olmak üzere siyasi partilerimizin değerli genel başkanlarına ve milletvekillerine teşekkür ediyorum. İstiklâl Marşı'nın yazılma sebebi, süreci, anlam ve öneminin hatırlanması amacıyla; 1 Ocak 2021 tarihinden yılsonuna kadar;  üniversiteler, yerel yönetimler, meslek kuruluşları, kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak ülkemizde ve yurt dışı temsilciliklerimizde paneller, konferanslar, bilgi şölenleri, gençler için yarışmalar düzenleyeceğiz.” diye konuştu.

Yunus, ekol ve okuldur

Programın diğer konuğu Prof. Dr. Alim Yıldız ise yaptığı konuşmada, Yunus Emre’nin sadece kendi çağını değil, daha sonraki çağlardaki şiar ve düşünürleri etkilediğini ve bu yönüyle Yunus, “ekol ve okuldur” dedi. İyi bir eğitim alan Yunus’un üslup olarak sevdirici bir dil kullandığını belirten Yıldız, Türkçenin şiir ve edebiyat dili olmasında da Yunus’un başat rol oynadığını altını çizdi.

Bu haber toplam 613 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim