• İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

“Benim Sadık Yarim Kara Topraktır”

“Benim Sadık Yarim Kara Topraktır”
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Ankara Şubesi, ünlü Türk halk şairi ve aşığı Âşık Veysel’i anma programı düzenledi. “Benim Sadık Yarim Kara Topraktır” başlıklı etkinlik, TYB’nin kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında gerçekleştirildi. Katılımcılara unutulmaz bir müzikal deneyim yaşatan program,TRT radyo sanatçısı Kubilay Dökmetaş ve saz sanatçısı Erkan Denksizer’in katılımıyla renklendi.
 
Program, Âşık Veysel’in 50. ölüm yıl dönümü vesilesiyle düzenlenerek, sanatseverleri bir araya getirdi. Anadolu aşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden Âşık Veysel’in unutulmaz eserleri, Kubilay Dökmetaş’ın etkileyici yorumuyla dinleyicilere sunuldu. Sazın büyülü dokunuşlarıyla da desteklenen program, geleneksel Türk müziğinin derin izlerini taşıyan anlamlı anılara ev sahipliği yaptı.
 
TRT radyo sanatçısı Kubilay Dökmetaş, Âşık Veysel’in eserlerini duygu dolu bir performansla seslendirirken, saz sanatçısı Erkan Denksizer ise enstrümanıyla dinleyicilere unutulmaz bir müzikal deneyim yaşattı. Etkinlik, Âşık Veysel’in sanatına duyulan saygıyı ve sevgiyi bir araya getirerek, katılımcılara kültürel bir birliktelik deneyimi sundu.
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Ankara Şubesi, düzenlediği “Benim Sadık Yarim Kara Topraktır” başlıklı Âşık Veysel Anma programında, TRT radyo sanatçısı Kubilay Dökmetaş’ın samimi ve bilgi dolu konuşması katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı. Dökmetaş, Âşık Veysel’in yetiştiği ortama dair detayları paylaşarak, ünlü ozanın müzikal evrimini ve sanatının temellerini anlattı.
 
Dökmetaş, konuşmasında Âşık Veysel’in gençliğinde ustalardan aldığı dersleri vurgulayarak, ozanın tekke kültüründen beslendiğini ve ilk dönemlerinde tasavvufi usta malı eserlere imza attığını belirtti. Âşık Veysel’in çocuk yaşta gözlerini kaybetmesi ve Eskişehir Köy Enstitüsü’nde çalışırken “Benim Sadık Yarım Kara Topraktır” eserini yazmasıyla ilgili dokunaklı anıları da paylaşan Dökmetaş, sanatçının Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nde ailesine gitmek için izin talebinde bulunurken yazdığı “Yeni Mektup Aldım Gül Yüzlü Yardan” şiirini etkinlikteki katılımcılara aktardı.
Programda Âşık Veysel’in kültürleri içselleştiren bir cumhuriyet ozanı olduğunu vurgulayan Kubilay Dökmetaş, örneklerle ozanın Allah dostu, tabiatı kullanarak insanlara sevgisini aktaran bir şair olduğunu açıkladı. Katılımcılarla birlikte “Uzun İnce Bir Yoldayım” eserini koro halinde seslendiren Dökmetaş, etkinlikte nostaljik bir atmosfer yaratmak adına 90 yıllık bir gramofonu kullanarak 1930’lu yıllara ait eski taş plak kayıtlarını dinletti.
 
Dökmetaş, Âşık Veysel ile yaşadığı tesadüfi bir görüşmeyi anlatırken, orta okul yıllarında, çocuk yaşta kendisinin sırtını sıvazlayan Veysel’in bu dokunuşunun yıllar sonra el verme olarak yorumlanabileceğini ifade etti. Kubilay Dökmetaş’ın içten ve bilgi dolu sunumu, Âşık Veysel’in hayatına ve sanatına duyulan ilgiyi artırdı, etkinlik katılımcılarına unutulmaz bir deneyim yaşattı.
 
TYB’nin kültür ve sanat etkinlikleri, Türk kültürünün zenginliklerini yaşatmayı ve gelecek nesillere aktarmayı amaçlamaktadır. “Benim Yarim Kara Topraktır” başlıklı Âşık Veysel Anma programı da bu çerçevede düzenlenen etkinliklerden biri olarak, sanatseverleri geleneksel Türk müziğinin eşsiz atmosferinde buluşturdu.Programın katılımcılara duygu dolu anlar yaşattığı ve Türk kültürüne olan derin bağlılığı  pekiştirdiği gözlemlendi.
43e91434-f75e-427f-895a-24362061683c.jpgda38a20f-a357-47b9-9f5a-48dd6563ff41.jpg
Bu haber toplam 492 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim