• İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Beşir Ayvazoğlu Tevfik Fikret’i anlattı

Beşir Ayvazoğlu Tevfik Fikret’i anlattı
Araştırmacı, yazar Beşir Ayvazoğlu, Doç. Dr. Maksut Yiğitbaş’ın hazırlayıp sunduğu “Kültür ve Edebiyatımızdan” adlı söyleşiye katılarak Türk edebiyatının önemli ismi Tevfik Fikret hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

26 Kasım 2020 tarihinde TYB’nin youtube hesabından canlı olarak yayınlanan programda

Servet-i Fünun şairi Tevfik Fikret konuşuldu. Beşir Ayvazoğlu’nun Ekim 2019 yılında yayımladığı “Fikret” adlı kitabından hareketle 19 yüzyıl Türkiye’sinin edebiyatı ve kültür atmosferi üzerinde duruldu.

 

Bir devrin önemli şair figürü olan Tevfik Fikret hakkında bugüne değin pek çok kitap yazılmıştır. Bunların bazılarında Ayvazoğlu’nun, eserin önsözünde belirttiği üzere hagiografi tarzında kaleme alınmış, onu bir aziz gibi kutsanmış; bir diğer kısmındaysa kimi manzumelerinden ve tavırlarından ötürü yerilmiştir. Birçok eserde ve yazıda sanatkâr Fikret ihmal edilmiştir.

 

19 Ağustos 1915’te ölen Sis şairinin ardından pek çok yazı ve kitap yayımlanmış, hakkında harf inkılabı sonrası çalışmalar yapılmıştır. Onların ilk ikisine Mehmet Kaplan ve Kenan Akyüz imza atmışlardır. Kaplan’ın eseri halen ders kitabı olarak okutulmaktadır. Tevfik Fikret üzerine birçok çalışma yapılmış olmasına rağmen Ayvazoğlu’nun “Fikret”ini okuduktan sonra böyle bir eserin gerekliği ve önemi daha da iyi anlaşılmaktadır. Edebiyat-ı Cedide şairinin ölümünün ardından yazılan hemen bütün yazılanları inceleyen ve onları analiz ederek eserinde değerlendiren Beşir Ayvazoğlu nitelikli bir eser ortaya koymuştur. Nitekim eserin özgünlüğüne ve kapsamına eşlik eden akıcı üslubu ödüle layık görüldü: 2020 Sedat Simavi Edebiyat Dalında ödülü kazandı. Bu ödülün “Kültür ve Edebiyatımızdan” programından bir gün sonra ilan edilişi güzel bir rastlantı oldu.

Bu haber toplam 1581 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim