• İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C

Beşir Ayvazoğlu TYB İstanbul’un Programına Konuk Oldu!

Beşir Ayvazoğlu TYB İstanbul’un Programına Konuk Oldu!
40. Kitap ve Kültür Günleri kapsamında TYB İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen Kültür Söyleşileri programına Yazar Beşir Ayvazoğlu konuk oldu.

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın açılış konuşmasından sonra söz alan Beşir Ayvazoğlu  hakkında kitap çalışması yaptığı Mehmet Genç Hocayı anlattı.

Genç’in zorlukları aşarak zirveye ulaştığını belirten Ayvazoğlu şöyle konuştu:

Ömrünü Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde Osmanlı iktisat tarihinin problemlerini çözmeye çalışarak geçiren ve tozlu belgelerle didişirken derin karamsarlıklar da yaşayan Mehmet Genç, bir problemi çözdüğü, bir sorunun cevabını bulduğu zaman yaşadığı bütün sıkıntıları bir anda unutan su katılmamış bir ilim adamı, ömrünü Devlet-i Aliyye’nin yapısını anlamaya vakfetmiş bir iktisat tarihçisi, bilgisini ve yıllar boyunca çalışarak biriktirdiklerini isteyen herkesle cömertçe paylaşan mütevazı bir hoca, son derece zeki, sempatik, hoşsohbet, nüktedan ve güzel yüzünden tebessümü eksik etmeyen dost canlısı bir entelektüeldi. Arhavi’nin Kemerköprü köyünde, nüfus kayıtlarına göre 04 Mayıs 1934 tarihinde, dördü kız, üçü erkek yedi kardeşin en küçüğü olarak dünyaya gelen Mehmet Genç’in Başbakanlık Osmanlı Arşivi’ne uzanan hayatı, dışarıdan bakılınca basit gibi görünse de derinliklerine nüfuz edilince işinin ehli bütün biyografi yazarlarını heyecanlandıracak zenginlikte bir hayattır.

img-20230415-wa0294.jpg

Mehmet Genç’in hayatına dair anekdotlar da anlatan Ayvazoğlu izleyicilere Genç’in şu hatırasını paylaştı:

‘’Bir gün ilmî bir toplantı için gittiği Münih’ten dönerken uçak müthiş ve uzun süren bir türbülansa girer. Başta yanında oturan arkadaşı Murat Çizakça olmak üzere bütün yolcular uçak düştü düşecek diye dehşet içindedirler. Mehmet Genç ise Münih’te satın aldığı, o günlerde çok yeni bir alet olan walkman’inin kulaklığını takmış, Wagner dinlemektedir. Yanında oturan Murat Çizakça bir ara kolunu dürterek Osmanlı iktisat tarihi hakkında bir şeyler sormak ister. Mehmet Genç, kulaklığı çıkarır, saatine bakar, “Muratçığım, tahiminime göre on dakika kadar sonra öleceğiz. Müsaade et, bu son on dakikayı iktisat tarihi anlatarak değil, Wagner dinleyerek geçireyim!” der ve kulaklığını tekrar takıp mutlu bir şekilde arkasına yaslanır.’’

 

img-20230415-wa0292.jpg

img-20230415-wa0298.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 332 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim