• İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Bir ilim adamının romanı: Hadimî

Bir ilim adamının romanı: Hadimî
Son senelerde çok sayıda tarihî roman yazılıyor ve yayınlanıyor. Bunların birçoğu hükümdarlar, devlet adamları, büyük askeri şahsiyetlerle ilgili. Neredeyse romanı yazılmayan padişah kalmadı.

Hele Osman Gazi, Fatih, Yavuz ve Kanunî gibi padişahlarla ilgili yazılan romanların sayısı bir hayli fazla. Son yıllarda buna 2. Abdülhamid de eklendi.

Büyük ilim adamlarının, edebiyatçıların, sanatkârların tarihi roman yazarlarının pek ilgisini çektiği söylenemez. Tabii Mevlâna ve Yunus Emre ile ilgili hayli roman var. Hacıbektaş, Niyazi Mısri de romancıların ilgisini çekiyor. Mimar Sinanla ilgili tiyatro eserleri, romanlar da var.

Hadimî, denilebilir ki, zamamınızda dini alanda ihtisas sahiplerinin dışında bilinen bir şahsiyet değil. Bu yüzden onun yüzyıllar sonra bir romancı tarafından hatırlanması, konu edinilmesi başlıbaşına önemli. Burada bir bağlantıyı hatırlatalım: Roman yazarı Melahat Ürkmez Konya’nan Hadim ilçesinden, yani Hadimî’nin hemşehrisi. Buhtemelen çocukluk ve gençlik yıllarında onunla ilgili çok hikayeler, menkıbeler dinlemiştir. Roman yazma şevkini besleyen bu kaynaklar önemli.

 

Hadimî, roman veya başka tür kitaplarla tanınması, bilinmesi gereken ilginç bir kişilik. Hadimde doğmuş, tahlise orada babasından başlamış, sonra Konya’da Karatay medresesinde okumuş, öğrenim hayatını İstanbul’da tamamlamış. Böyle kabiliyetli bir gencin, İstanbul gibi büyük bir ilim merkezinde kalması beklenir. İşte hadimiyi farklı kılan yön bu: Babası vefat edince memleketine dönmüş ve medresesini orada kurmuş. Listeye bakınca kimler Hadimi’nin talebesi olmamış ki?

İlim talep edenler, o zamanlar ilim adamlarının ayaklarına gelmesini beklemiyorlarmış demek ki!

Tarihi romanları ile tanıdığımız Melahat Ürkmez zor bir işi üstlenmiş. Bir ilim adamının romanını, hem de belgeler, bilgiler ışığında yazmış. 18. Yüzyıl gibi Osmanlı’nın çalkantılı bir döneminde taşrada büyük bir alimin hayatı merak edilmez mi? 

Bu haber toplam 605 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim