• İstanbul 18 °C
  • Ankara 14 °C

Bir Sorunun Peşinden: Bekleyişler Kitabı

Bir Sorunun Peşinden: Bekleyişler Kitabı
"Minibüs'ü Mü, Hatun'u Mu Yoksa Ölüm'ü Mü Beklemek?"

Muhammet Durmuş, 1992-Trabzon doğumlu bir şair. "Bekleyişler Kitabı" şairin ilk kitabı. Ötüken Neşriyat-Söğüt Kitaplığı etiketiyle 2022'de yayımlandı. Durmuş, İTÜ ve MSGSÜ'de bir süre öğretim gördükten sonra lisans hayatını Trabzon'da tamamlamış. Hâlihazırda KTÜ Sosyoloji Bölümünde lisans üstü eğitimini sürdürüyormuş. Şiirleri daha önce DergâhSöğütBarbarEdebiceLirikÜvercinkaŞiir VersusTunPanoptikon gibi dergi ve fanzinlerde yayımlanmış. Ben şahsi serüvenimde Muhammet Durmuş ismini ilk kez Şiir Versus'un ikinci sayısında görmüştüm. Şairi, "Günün Özeti" şiiriyle tanımıştım. Bu şiir, kitabın içerisinde de yer alıyor. Sonrasında Durmuş'un şiirlerinin Mustafa Kutlu döneminde Dergâh'ta yayımlandığı bilgisine ulaştım. Şu sıralarda da Edebice Dergisi'nin şiir editörlüğünü yürüttüğünü biliyor, takip ediyorum. Şairin, Edebice'nin 27. sayısındaki şiiri de dikkatimi çekmişti: "Hatalar Kültü". Mezkûr şiir de kitapta var. Ayrıca Durmuş, özellikle Söğüt'teki yeni dönem şiirlerinin izini sürdüğüm bir şair. İlk şiirlerini Hece kalıbıyla ortaya koyduğu malumatına da sahibim. Bekleyişler Kitabı'ndaki şiirlerinin müzikal, ritimsel kalitesinin şairin Hece kalıbını denemiş olmasına bağlayabiliriz. Durmuş, zannımca iyi bir müzik kuramcısı. Kitabın muhtevasında Modern (Yeni) Hece'yi anımsatan şiirlerin barındığını düşünüyorum ve Hece kalıbının bazı dizelere yedirildiği fikrindeyim.

Bekleyişler Kitabı, muhtevasında hiç bölüm barındırmıyor. Şiirler, tek çatı (isim) altında toplanmış. Bekleyişler Kitabı'nı, Durmuş'un şiir serüveninin toplamının bir tezahürü diye de nitelendirebiliriz. Şiir kitaplarında bölümlendirme olma zorunluluğu var diyerek kesin çizgi çizemeyiz. Şiirler, Kitaba Adını Veren Şiir'indir. Bazen kitabın kendisi tamamen tek bölüm olup, kitabın adı altında şiirler mevcudiyetini sürdürür. Sonuçta bölümler içlerinde, aralarında birtakım hikâyeler, bağlamlar, -genetik- barındırmalıdır. Belki de her bölümün kendine ait üslubunun, ritminin, biçiminin, derinliğinin, büyüsünün varlığı lazım gelir. Fakat bir kitap, bölüm barındırmasa dahi muhtevasında bulunan şiirlerinin birbirleriyle bağlantısı olması gerektiğini düşünüyorum. Yani şiirler rastgele serpiştirilmemeli veya şair, okuyucuya bu izlenimi vermemelidir diyerek de yineliyorum. Kitap, şiirlerin alakasızca toplanma alanı hâline gelmemelidir. Şiirleri sıraya dizerken bile kaygı gözetiriz ya hani, şiiri teknik açıdan incelerken bütünlük, bağlam ararız değil mi? Zannımca, bir kitabı da incelerken bu titizlikte davranmalıyız. Kitap olarak değil, şiir hâlinde tartabiliriz. Bekleyişler Kitabı'ysa belirttiğim hususların tuzağına düşmüş gibi. Şiirlerin birbirleriyle yakınlığı pek söz konusu değil. Bağlam zayıf. Farklı milletten insanların aynı meydanda toplanması olarak tasvir edebiliriz. Durmuş'u belli bir vakittir takip ettiğim için kitabının ilk şiirlerini okurken düşüş yaşadığımı söyleyebilirim. Tabiri caizse sayfa sayfa ilerlerken kimi anlar yükseldim, zaman zaman da ciddi alçalmalara kapıldım. Hatta yer yer dibi boyladım da diyebilirim. Yani Bekleyişler Kitabı'nın keskin virajların, şiddetli dalgalanmaların toplamından oluştuğunun çıkarımını yapabiliriz. Belki de "İlk Kitap" denilen yapının bütün özelliklerini, tuzağa düşmelerini barındırıyor. Kitaba ismini veren ifadenin de (Bekleyişler Kitabı) karşılığı: "İlk Kitap".

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/bir-sorunun-pesinden-bekleyisler-kitabi-k5459.html

Bu haber toplam 239 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim