• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Bıyıklı: Ömer Seyfettin Okuma Seferberliği Başlatmalıyız

Bıyıklı: Ömer Seyfettin Okuma Seferberliği Başlatmalıyız
Vefatının 100. Yılı dolayısıyla Türk Hikayesinin milli sesi Ömer Seyfettin Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen bir programla anıldı.

Anma töreninde Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Ömer Seyfettin Okuma seferberliği başlatmalıyız diyen Bıyıklı şöyle konuştu:

‘Ömer Seyfettin Türk Edebiyatının büyük ustalarından birisidir. Nesilleri hikâyeleriyle besleyen usta yazarın vefatının 100. Yılı dolayısıyla bütün Türkiye’de anılıyor olması Onun eserleriyle sözünü söylemeye devam ettiğinin göstergesidir. Ömer Seyfettin vefatından 100 yıl sonra da yaşayan bir yazardır. Türkiye ve Türkçe var oldukça yaşamaya devam edecektir. Ülke olarak yaşadığımız sosyal meseleleri ve milli konuları en iyi anlatan yazarlardandır Seyfettin. Dili üslubu ve duyarlılığı kendisinden sonraki yazarlara yol açmıştır. Ona göre millet olmanın temelinde dil vardır. Dili manevi vatan olarak görür. Bu yönüyle şunu açık yüreklilikle diyebiliriz ki Ömer Seyfettin Türkçedir. Türkçenin sesi soluğudur.”

Bugün gençlerimizin her zamankinden daha çok Ömer Seyfettin okumaya ihtiyacı var. Diye konuşan Bıyıklı,  “Dünün iyi anlaşılması bugünün doğru okunması için usta yazarı daha çok okumalı ve okutmalıyız. Onun hikayeleri kurgudan ibaret değildir. Hikâyelerinde gerçekliğin yanı sıra temiz bir Türkçe okuyucuyu hemen sarar. Yazarın milli duygularının güçlü olmasında yaşadığı dönemin  önemli etkisi vardır. Yıkımlar kayıplar savaşlar elden çıkan topraklar yazarda derin etkiler uyandırır. Ömer Seyfettin hikayede kendi dilini yakalayan kendi çizgisini oluşturan bir yazardır. Kısa ömrüne rağmen Türk milletinin hikaye ödevini tek başına üstlenmiştir diyebiliriz. Türk hikayesi denilince ilk akla gelen isimdir.” diye konuştu.

Bıyıklı sözlerini şöyle sürdürdü: “Ömer Seyfettin yerli bir isimdir. Kendi milletinin aşağılık kompleksi yaşamasına batı hayranlığına özünden kopuk hale düşmesine karşı çıkar. Bu konularda hikâyeler yazar. Primo Türk Çocuğu Nasıl Doğdu ve Nasıl Öldü, Türk Çocuğu Aleko gibi hikâyelerini çocuklarımıza yeniden okumakta fayda vardır. Ömer Seyfettin her zaman gençlere tarih ve kültür bilinci verilmesi gerektiğini savunmuştur. Bugün bu gereklilik daha fazla artmıştır. Vefatının 100. Yıl dolayısıyla yeniden bir Ömer Seyfettin Okuma seferberliği başlatmalıyız. Ömer Seyfettin okuyan gençler ordumuzun bugün sınır ötesinde verdiği mücadeleyi daha iyi anlar elimizde kalan son toprak parçasının anlamını daha derinden kavrar. Bu vesileyle Türkçenin gür sesi merhum yazarımızı rahmet anıyor gençlerimize Ömer Seyfettin’in eserlerini mutlaka okumalarını tavsiye ediyorum”

Bu haber toplam 930 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim