• İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

Bozkaplan "Dilimiz Kimliğimizdir"

Bozkaplan "Dilimiz Kimliğimizdir"
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından başlatılan Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında konuşan Prof.Dr.Şerif Ali Bozkaplan “Dilimiz kimliğimizdir” dedi.

Bakanlık tarafından okullarda yapılacak söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak da dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlayan proje çerçevesinde İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi İşbirliği çerçevesinde bir seri konferansların ilki Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam hatip lisesinde başlatıldı.
Sözlük Özgürlüktür diyen 9 Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr.Şerif Ali Bozkaplan Türkiye’de bazı batı hayranlarının aksine Tük dilinin dünyanın  yaşayan en eski dillerinde biri olduğunu bunun Mezopotamya’da yaşamış Sümer tabletlerinden elde edilen bilgilerle (ki bu tabletlerde tam 168 Türkçe kelime bulunmakta) son yıllarda çok rahat şekilde söylediğimize dikkat çekerek “Bütün dillerde Türkçe kelimeler olduğu gibi bizimde dilimizde yabancı kelimeler olacaktır. Önemli olan Türkçenin kendi yapısını koruyabilmektir “ dedi.
Bozkaplan, dünyanın önemli ülkelerinden örneklemeler yaptığı konuşmasında “ Dilimizde Türk Dil Kurumu tarafından tespiti yapılmış 125 bin Türkçe kelime bulunmakta. Bu İngilizcede 650 bin sözlük. Ancak her dilin sözlüğünde ne kadar kelimenin olduğundan ziyade hafızamızda ne kadarı yer etmekte. Bizim hafızamızda bu sözlükteki kelimelerden kaç tanesi yer almakta. Basitçe söylemek gerekirse ben bugün verdiğim bu konferansta kaç Türkçe kelime kullanıyorum. Buna bakmamız gerekir. Avrupa da insanlar kullandıkları kendi dillerindeki sözcük sayısına göre değerlendiriliyor. Kişinin konuşmasında kendi dilindeki kaç sözlüğü kullandığına bakmalısınız. Onun için size tavsiyem sözlük okumalısınız. Boş vakitlerinizde bol bol sözlük okuyarak konuşma hayatınızda daha çok kelimeyle konuşmaya çalışın. Bu aynı zamanda sizin toplum içindeki değerinizi artırır. 

fa9f05fc-7a61-41ca-aaf7-79f70a0b40a0.jpg085fcd60-b09c-4fff-a70d-090a08a70d31.jpg

Devamı: https://www.aktuelposta.com.tr/haber/bozkaplan_dilimiz_kimligimizdir-1246.html

Bu haber toplam 540 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim