• İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Buzdokuz Şiir Teori Eleştiri Dergisi 21. Sayısı Çıktı

Buzdokuz Şiir Teori Eleştiri Dergisi 21. Sayısı Çıktı

Buzdokuz Şiir Teori Eleştiri Dergisi 21. Sayı Çıktı

Haritalar gerçeğin fotoğraflarıdır. Gliçin şiirin bilgisayar bilimini kullandığı ve teknomanipülasyonlarla realiteyisaptırması gibi Harita Şiir de kartografyayı kullanarak konum bilgisini manipüle eder. Haritacı-şair insanın onurlu birmevcudiyet olarak kendisi kalabileceği yerlerin koordinatlarını arar. Harita kavramıyla poetik aklın buluşmasınısağlayınca yeryüzünde yol bulmaya çalışan ilk atalarımızın da temel korkularını hissederiz. Harita ve sanatarakesitindeki patika yolu bu sayıyla kat edebileceğimizi umuyoruz. Türkiye'den ve dünyadan çok sayıda şair vesanatçı, farklı araçlarla ürettikleri harita eserleriyle Buzdokuz'da yer aldı.

Buzdokuz'un 21. sayısı Hayriye Ünal'ın "Şiirin Geleceği ve Dijital (Sayısal) Poetika" yazısıyla açılıyor.

ESC'ye bu sayıda katılanlar: Mert Özden, Nico Vassilakis, Laura Kerr, James Knight, Kristine Snodgrass, Nilgün Yılmaz, Berk Palus, Jay Snodgrass, Ayşe Kongur, Esra Aydan, Jeff Nimp, Astra Papachristodoulo, Vilde B. Torset,Hafize Çetinkaya, Jim Leftwich, Theodoros Chiotis, Lee Mackenzie, Işık Sungurlar, Anatol Knotek, SJ Fowler, Nagihan Coşkun, Elif Altıntaş, Burak Ş. Çelik, Hayriye Ünal, Atakan Yavuz. CTRL+A kısmındaki Furkan Çirkin ve DenizSchwarzwald şiirleri de harita bağlamında yayımlanmıştır. Basılı dergide olmayıp yalnızca buzdokuz.com'dayayımlanmak üzere iki Harita Şiir kitapçığı da online olarak okuyucuya aynı dosya bağlamında sunuluyor.HOME bölümünde harita şiire dair yazılar Simge Tekiç Rahmanlar, Atakan Yavuz, D. M. Ribeiro ve S. Caquard, LisaCharlotte Muth, Burak Ş. Çelik, Mert Özden'e ait. Harita şiire dair çevirileriyle katkı sunanlar: Gizem Atlı ve Burak Ş.Çelik.

CTRL+A şairleri: Ertuğrul Rast + Enes Özel + Emre Söylemez + Rezan Çakar + Vasfettin Yağız + Handenur Dayıca +Sinan Ulakcı + Vural Kaya + M. Tuğrul Çolak + Leyla Arsal + Deniz Schwarzwald + Furkan Çirkin + Yusuf İslam Tanış +Zeynep N. Tiryaki + Melih Bera Ermiş + Ceren Avşar + Yusuf Araf + Ayşe Şafak Kanca + Kardelen Yıldırım + LeylaMenteş + Hakan R. Temiz + Hasan Bozdaş.

Insert bölümümüzde yer alan Şiir Tamamlama Projesiʼnde zemin metni Robert Creeleyinʼin "Arkadaş" şiirioluşturuyor. Şiirin ilk 10 dizesine dize ekleyerek şiiri tamamlayan imzalar Diyar Atak, Cengizhan Genç, Azimet Avcu, Afra Kutluğ ve yapay zekâ (Chatgpt 3.5).

Prt Sc bölümümüzde son dönemin dikkat çeken yazarlarından, Zaman sığınağı romanı ile 2023 Uluslararası BookerÖdülünü kazanan Georgi Gospodinov'un Buzdokuz için seçtiği 9 şiiri yer alıyor. Şiirleri Türkçeye aktaran Hasine ŞenKaradeniz, Gospodinov'un Bulgar şiirindeki yerini ve önemini incelediği bir de yazı kaleme aldı. Yeni Yayın KuruluÜyemiz Charles Bernsteinʼe ait iki yazıyı Beyza Şen Türkçeye kazandırdı.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/buzdokuz-siir-teori-elestiri-dergisi-21-sayisi-cikti-k6025.html

Bu haber toplam 230 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim