• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Çağa İlham Olan Sistem

Çağa İlham Olan Sistem
Büşra TEKTAŞ yazdı...

Toplumlar varlıklarıyla ne kadar büyük bir etkiye sahiplerse yokluklarıyla da o denli ıssız bir boşluk oluştururlar. İnsanlar gibi toplumlar da doğar, büyür ve yaşlanır. Her toplumun yaşadığı olaylar kendine has ve biriciktir. Ancak "Tarih tekerrürden ibarettir," sözünü de unutmamak gerekir. Bu bakımdan cemiyetlerin süreçleri benzerlik göstermektedir. Ayet-i Kerime'de geçen: "…Biz o günleri insanlar arasında döndürür dururuz…" beyanı da bu duruma işaret etmektedir. Nasıl ki zifiri karanlık yaşanmadan güneş doğmuyorsa toplumlar için de sancılı dönemler olmadan kurulum sağlanamamaktadır.

Çağ ve İlham dörtlemesinin ilk kitabında "Metafizik Gerilim Şartı" derken bundan bahsetmektedir Karakoç. Bu gerilimi anlatırken önceki toplumları ve "izm"leri incelemekte bunların cemiyetlere olan yan/etkilerini anlatmaktadır.

Çağın kötülüğünden uzun uzun bahsedip şikâyet etmektense yazar, bu kötülüğü gözler önüne serip çözüm arayışına girmeyi yerinde bulmuştur.

İlk kitapta yapılan durum analizlerinden sonra umuda dair ışık yakan yazar İkinci kitabında "Sevgi Devrimi"yle değişimin ayak seslerini duymamızı sağlıyor. Karakoç: "Ruhumuzun içinde bir kurtuluş savaşı sürüp gidiyor." (Çağ ve İlham 2/ s.82) cümlesiyle özgürlük için "Bitmeyen savaşımızı," anlatıyor. Ruhunda bu sıkıntıyı yaşamayanlar yenilenme ihtiyacı duymayanlardır. Oysa üzerimizdeki ölü toprağı aşikâr içimizdeki diriliş ihtiyacı ise kaçınılmazdır.

Gelecek Zamanın Karşısında, Değişme, Devriliş, Dönüşüm gibi başlıklarla cemiyetlerin yapısını incelemeye devam eden Karakoç reçeteyi Sevgi Devrimi olarak sunmuştur. Yazar: "Yüreğinde aşk ve sevgi taşımayan insanlar yeni bir dünya kuramazlar." (Çağ ve İlham 2/ s.153) cümlesiyle bu devrimin ne kadar elzem olduğunu ifade etmektedir. Fakat her eserinde olduğu gibi burada da kavram kargaşasına sebebiyet vermek istemeyen Karakoç aşkı ve sevgiyi kendi cümleleriyle yeniden tanımlıyor. "Tanrı için sevmektir asıl sevgi. Bunun dışındakiler, egonun, nefsin açılımları… Nefs şımartma sevgi olamaz. (Çağ ve İlham 2/ s.154).

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/caga-ilham-olan-sistem-k5697.html

Bu haber toplam 167 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim