• İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Çağatay’ın Âkif’ten bestelediği kayıp operet bulundu

Çağatay’ın Âkif’ten bestelediği kayıp operet bulundu
Ali Rifat Çağatay’ın Mehmed Akif’in şiirinden bestelediği, notaları kayıp ‘Köse İmam Opereti’ gün yüzüne çıktı.

Müzisyen ve araştırmacı Hüseyin Kıyak’ın bulduğu ve götürüldüğü Brüksel’den 50 yıl sonra evine dönen, Çağatay’ın kendi el yazması, 25 Aralık 1923 tarihli eser bestelenişinin 100. yılında ilk kez sahnelenecek. KARAR’a konuşan Kıyak: “Çağatay opereti çok sesli değil, tek sesli ve Türk müziği sazlarıyla icra edilmek üzere bestelemiş. Aslında tek perdelik opera diyebiliriz” dedi.

SALİHA SULTAN

Erken cumhuriyet döneminin öncü ve önemli bestekârlarından, udi Ali Rifat Çağatay’ın Mehmed Akif Ersoy’un şiirinden bestelediği, varlığı bilinen ancak tam notaları bulunamayan ‘Köse İmam’ opereti gün yüzüne çıktı. Türk musikisine batı musikisi tecrübesini taşımaya çalışan bir sanatkar olarak bilinen, Mehmed Akif’in de yakın dostu olan Çağatay’ın 1923 yılında eski Türkçe ile bestelediği operet müzisyen ve araştırmacı Hüseyin Kıyak tarafından bulundu. Operet, bestelenişinin ve Cumhuriyet’in 100. yılının yanı sıra, İstiklal Marşımızın şairi Mehmed Akif’in doğum ve ölüm yıl dönümlerine denk gelen günlerde, 23 Aralık’ta Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde ilk kez müzikseverlerle buluşacak.

Mehmet Akif’in ‘Safahat’ın I. kitabında özellikle aile hayatı ve önemi üzerinde durduğu üç şiirinden biri olan ve Çağatay tarafından bestelenen ‘Köse İmam’ operetini gün yüzüne çıkaran müzisyen ve araştırmacı Hüseyin Kıyak, opereti bulma hikayesini KARAR’a şu ifadelerle aktardı: ‘Ali Rifat Çağatay bilindiği gibi İstiklal Marşı’nın ilk bestecilerinden.

Operetin valığı biliniyordu ama tam notalarına ulaşılmamıştı. Çağatay’ın önemli iki öğrencisi olan, aynı zamanda kız kardeş olan keman sanatçısı Enise Can ve piyano sanatçısı Fulya Akaydın hayatlarının sonlarını Brüksel’de geçiren iki sanatçımız. Fulya Hanımın oğlu Pertev Apaydın da Bürüksel’de yaşayan bir mühendisimizdi, o vesile ile Brüksel’e gitmişlerdi. İki sanatçımız 1975’e kadar hayattalardı ve orada yaşıyorlardı, Brüksel’e giderken de İstanbul’dan bazı evrakları da götürmüşler. Pertev Beyin kızı, Fulya Hanımın torunu Ayşegül Apaydın ile tanışıyordum. Pertev Beyin vefatının ardından kızı Ayşegül Hanım, Brüksel’deki evrakı bavullarla bana göndermek istediğini söyledi.

Devamı: https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri/cagatayin-akiften-besteledigi-kayip-operet-bulundu-1811738

Bu haber toplam 229 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim