• İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

'Çanakkale'yi Hatırlamalarını Tavsiye Ediyoruz'

'Çanakkale'yi Hatırlamalarını Tavsiye Ediyoruz'
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 105. Yıldönümü nedeniyle Türkiye Yazarlar birliği Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait ULUÇAY, bir mesaj yayınladı.

Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, “Türk tarihinde önemli bir yeri olan, 18 Mart 1915 tarihinde kazanılan, Çanakkale Zaferi’nin 105. Yılını kutlamanın ve canımızdan aziz bildiğimiz kutsal vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizin “Şehitler Günü’nü” idrak etmenin gurur ve onurunu yaşamaktayız.

Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında 1915–1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve karadan başlatılan harekatla yapılan en kanlı muharebelerden biridir.

İngiltere, Fransa ve Çarlık Rusya’sının kurdukları ittifakla oluşturdukları İtilaf Devletleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun  başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya'yla güvenli bir erzak  ile yeni sanayi devrimiyle gelişen sanayi hammadde girdileri tedarik etmek ve askeri ikmal yolu açmak isteğinden hareketle; Almanya′nın müttefiklerinden biri olan Osmanlı İmparatorluğunu savaş dışı bırakarak, İttifak Devletlerini zayıflatmak amacı ile Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Başlatılan Kara ve deniz savaşı sonucunda iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir.

Şanlı tarihimizin şerefli sayfalarını süsleyen her değerimize, her kutsalımıza saldıran; top yekûn yok edilmemiz için güç birliğine giden ehli salibe karşı kararlı duruşumuzla saldırgan bu uluslara karşı onurumuza sahip çıkma mücadelemizle, tam 253 bin iman abidesi genç vatanperver ölmek için siperden sipere atlayarak, dudaklarında tekbir ve kelime-i şehadet naraları ile şehadet şerbetini içerek , ‘Çanakkale’nin Geçilemeyeceğini’ ispat etmişlerdir.

Çanakkale’de ortaya konulan ruh, milli mücadelede de kurtuluşumuzun yolunu açmış ve aydınlatmıştır.

Çanakkale Zaferinden bir iman ve ahlak destanı yaratan bu millet, en zor şartlarda bile şer odakların fitne fesatlarına karşı, daima toparlanıp bir, iri ve diri olma kabiliyetine sahip olduğunu göstermiştir. Türk Milletinin birlikte yaşama iradesi ve refleksi, vatana bağlılık, bayrak aşkı, hür ve bağımsız yaşama isteği, vatanın bölünmez bütünlüğünün devam arzusu; doğulusu, batılısı, kuzeylisi, güneylisi, Kürt, Türk, Çerkez, Laz, Alevi- Sünni, Müslim gayrı Müslüm gibi tasnif edici, ayrımcı, ötekileştirme, ayrıştırma ve dışlayıcı tutum ve davranışları ret ederek, Çanakkale’de olduğu gibi tarihin her döneminde her zorluğu yenecek güç, kudret ve kabiliyetini ortaya koymuştur. Çanakkale’de ortaya konulan ruh, milli mücadelede ve o günden bugüne şer güçlerin planlarını tersyüz ederek, kurtuluşumuzun yolunu açmış ve aydınlatmıştır.

Türk milleti, birlik ve beraberliğini koruyarak birçok zorluğun üstesinden gelmiş, hiçbir zaman esaret altına girmemiş ve her zaman tarihe yön veren parlak zaferlere imza atmıştır.  Son zamanlarda onurumuzu, haysiyetimizi, izzet ve şerefimizi hedef alma gafletine düşen; birlik ve bütünlüğümüze kasteden, Müslüman düşmanlığı yapma gafletine düşen, içinde bulunduğumuz coğrafya üzerinde olmaz düşler kuran bedbahtların Çanakkale’yi hatırlamalarını tavsiye ediyoruz” dedi. 

Tarih yazıp, çağ açıp kapatan bir millet olarak, Çanakkale ruhunu, istiklal ve hürriyet hissiyatımızı dünden daha fazla diri tutarak, bekamıza sahip çıkma gayretimizi büyük bir kararlılıkla sürdürme kararlılığında olduğumuzu dost ve düşman herkes iyi bilmelidir.

Türk ve İslam coğrafyasına göz diken düşman plan ve projelerini hep beraber bertaraf edeceğiz.

Son zamanlarda coğrafyamızda hayalini kurdukları projelerini gerçekleştirme düşünü kuranlar, Türk Milletinin sabrını asla sınamamalarını öneriyoruz. Tarihimizi iyi okumalarını, Türk’e kefen biçenlerin ölümlerinin ne denli korkunç olduğunu yeniden hatırlamalarında fayda vardır. Türk ve İslam coğrafyasına göz diken düşman plan ve projelerini hep beraber bertaraf edeceğiz.

 

Türkiye Yazarlar Birliği olarak, Şehit kanlarıyla sulanan ve bize emanet edilen bu kutsal topraklara büyük bir şuurla sahip çıkarak, gelecek nesillere emanet etme kararlılığımız devam edecektir. Bu yönde devletimiz ve hükümetimizin aldığı ve alacağı her kararın arkasında durduğumuzu, her girişimin yanında yer alacağımızı deklere ediyoruz.

Bu duygularla 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 105. yıldönümünde İstiklal Savaşı kahramanlarını, kanlarıyla ve canlarıyla bu toprakları bizlere vatan yapan aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi de saygı ve şükranla anıyoruz diye konuştu.

Bu haber toplam 817 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim