• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

“Çizgi filmler düşünüldüğü kadar masum değil”

“Çizgi filmler düşünüldüğü kadar masum değil”
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nde ekranlar ve kaybolan kültür değerleri konuşuldu.

Konya Teknik Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Yağmur Küçükbezirci’nin konuşmacı olarak katıldığı program “Ekranlarımız ve Kaybolan Kültür Değerlerimiz” başlığı altında sunuldu.

Bir fotoğraf göstererek konuşmasına başlayan Yağmur Küçükbezirci, “Evin başköşesine kurulmuş bir divan ve divanın üzerinde torununa bakan bir nine. Bu kendi ninesiymiş. Yağmur hoca, şimdi onun yerine “hop” televizyonu başköşeye oturttuk, ninemizin resmini onun altındaki vitrine yerleştirdik. Ninemizden dinlediğimiz masalların yerini çizgi filimler, diziler aldı.” dedi. 

Çizgi Filmler

Masum olarak gördüğümüz ve çocuklarımızı baş başa bıraktığımız çizgi filmlerin de düşünüldüğü kadar masum olmadığını söyleyen Küçükbezirci; “Ret Kit bizim zamanımızın en masum çizgi filmlerindendir.  Ret-Kit yalnız yaşayan bir atı ve köpeği olan, ağzından sigarası eksik olmayan bir adam… Bir bakıyorsunuz bunun bile vermek istediği bir mesaj var. İnsanı, çocuğu yalnızlaştırmak, yalnız yaşamaya özendirmek. Dünya sağlık örgütü bu çizgi filmde sigarayı yasakladı, o ağzına bir çöp aldı, sigara gibi kullanmaya başladı. 

Yağmur Küçükbezirci ambulansın üzerinde hemşirelerin kıyafetini gösteren bir kare gösterdi. Dedi ki “Hepimiz kadınlara yapılan şiddete karşıyız. Kadına şiddet sadece dövmekle, vurmakla olmuyor.  Kadının cinsel meta olarak kullanılması da bir şiddettir.” 

Yerli diziler konusuna da temas eden Küçükbezirci; “Yerli demek, milli anlamına gelmiyor. Daha önce Dallas vardı.  Yabancı kültürü yansıtıyor, bizim kültürümüz ile bir alakası yok derdik daha sonra Türk filmleri çıktı yabancı dediğimiz filmlere rahmet okuttu.

Sosyal Medya Okumaları 

Çocuklarımızı ekran karşısında başıboş bırakmanın tehlikenin başlangıcı olduğunu, bunu önlemenin yolunun okullara Sosyal Medya Okuma derslerinin konulmasından geçtiğine inandığını söyleyen Küçükbezirci, “Çocuklarımız bizim geleceğimizdir, sahip çıkmalıyız” dedi. Program sonrasında TYB Konya Şubesi Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Çaycı tarafından Doç. Dr. Yağmur Küçükbezirci’ye bir plaket takdim edildi. Toplu Fotoğraf çektirilmesi ile program sona erdi.

ekranlar-ve-kaybolan-kultur-3.jpgekranlar-ve-kaybolan-kultur-2.jpgekranlar-ve-kaybolan-kultur-5.jpg

Bu haber toplam 657 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim