• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Çocuk Yazını’nda Filistin-Üç Kitap Bir Odak

Çocuk Yazını’nda Filistin-Üç Kitap Bir Odak
Fatma Zehra Aydemir yazdı...

Bir ifade ediş biçimi olarak edebiyat, hayatımızın her alanında var olmuştur. Buna göre bütün olaylar ve duygular edebiyatın konusu olabilir. Güzel olanların yanı sıra bazen edebiyat dönemin kötü şartlarını, hastalıkları ve bunları da kapsar biçimde savaşı odağına alır. Buna göre "savaş edebiyatı, savaş sırası ve sonrasında, savaşı anlatacak şekilde yazılmış edebi eserlerin tümünü kapsar".[1]

"Savaş edebiyatı" Filistin'de "direniş edebiyatı" olarak karşımıza çıkar. Çok açıktır ki yetmiş beş yıldır yaşanan ve son dönemde gittikçe şiddetlenen bu duruma savaş demek doğru değildir. Çünkü savaş "devletlerin diplomatik ilişkilerini keserek giriştikleri silahlı mücadele" olarak tanımlanmaktadır. Bunun yerine "bir yeri ele geçirme" anlamına gelen işgal kelimesini kullanmak yerinde olacaktır. Nitekim bu alanda eser verenler de Filistin'deki işgale karşın var olan bir direniş edebiyatından söz eder.

Direniş edebiyatı pek çok yazılı ve sözlü eserde kendini gösterir. Bu eserler kimi zaman uzun yıllar işgale maruz kalan Filistinliler tarafından üretilirken kimi zaman da bize göre yerli ve yabancı kaynaklarla var olur. İşin sözlü kısmında ise film, kısa film ve animasyonların varlığından bahsetmek mümkündür. Bunun yanında farklı türlerde direniş temalı, çocuklara ve yetişkinlere yönelik yazılan eserlerin sayısı da kayda değerdir. Yazılı-sözlü olması veya türü fark etmeksizin direniş edebiyatı bazen sembolize olarak karşımıza çıkabilir. Söz gelimi olay bir orman hikâyesinde yuvası tilki tarafından işgal edilen kuşlarla kurgulanabilirken bazen açıkça ifade edilir. Yetişkinler için yazılan kitaplarda ise farklı türlerin yanında kurmacanın varlığından söz edilebilir.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/cocuk-yazininda-filistin-uc-kitap-bir-odak-k5991.html

Bu haber toplam 171 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim