• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

D. Mehmet Doğan: Maddî sınırlarımız Lozan’da çizildi, manevî sınırlarımızı çizme işi Türkiye’yi yönetenlere havale edildi”

D. Mehmet Doğan: Maddî sınırlarımız Lozan’da çizildi, manevî sınırlarımızı çizme işi Türkiye’yi yönetenlere havale edildi”
Server Vakfı tarafından düzenlenen "Kitabın Hikâyesi” programına “1932 Dini İnkılâp Yılı” eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan konuk oldu.

18 Kasım 2023 tarihindeki söyleşi vakfın konferans salonunda yüz yüze gerçekleşti, YouTube kanalından canlı olarak da yayınlandı. 

Avukat Mehmet Ali Bulut’un sorularını cevaplandıran yazar, mütefekkir D. Mehmet Doğan, 1932 yılında “dinî inkılap” adı altında keyfi uygulamaları gözler önüne serdi. “Türkçe Kur’an, Türkçe ezan ve Türkçe tekbir uygulandı fakat ibadet dilinin Türkçeleştirilmesi uygulanamadı, asıl hedef o idi” dedi

Konuşmasında yakın tarihin daha iyi anlaşılabilmesi için 1932 yılının iyi bilinmesi gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Millî Mücadele’ye alem olan “Kuva-yı Milliye ruhu” cumhuriyettin sonra bir kenara bırakılmış, milletin değerler dünyasını tahrip eden inkılâplar peş peşe gelmiştir. Milletin bin yıllık inancı, dili, mûsikisinin değiştirilmesi için harekete geçildi. Bütün bu inkılaplarda asıl hedef “din”dir. Dinin zayıflatılması, geriletilmesi, kültürünün yok edilmesi, sistemli bir sosyal mühendislik faaliyetine dönüştürülmüştür. Tepeden inme bu inkılâplar “Türkçe Kur’an”la başladı musıki inkılabına kadar vardı. Arada tarih ve dil inkılapları var.

Konuşmasında yakın tarihin birçok bilinmeyen yönüne dikkat çeken D. Mehmet Doğan, “Lozan’da Türkiye’nin maddî sınırları çizildi, ya mânevî sınırlar? Manevî sınırları çizme işi Türkiye’yi yönetenlere havale edildi. Cumhuriyet’in ilanından sonra yapılan bütün uygulamalar manevî sınırların çizilmesi ile ilgilidir.” diye konuştu.

Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Lozan’ın gizli maddeleri var mıdır? Lozan’da halka açıklanmayan bazı hususlar üzerinde mutabık kalınmış mıdır? Bu soruların cevabını henüz bilmiyoruz Bel ki bir gün bunlar da ortalığa saçılacak. Fakat Lozan’dan önceki Türkiye ile sonrasındaki Türkiye fikir muhtevası itibarıyla birbirinin tamamen zıddıdır. Millî Mücadele’nin arka planındaki güçlü dinî muhteva keskin bir şekilde terk edilmiş, din karşıtı bir muhteva benimsenmiştir.  Bunun makul bir açıklaması yoktur.”

“Dil devrimi” adı altında köklü ve zengin Türkçenin tahrip edildiğini, bunun nasıl ve kimler eliyle yapıldığına dair “Türkçenin Cenaze Töreni- 1. Türk Dil Kurultayı” kitabını yazdığını belirten Doğan, “dil devrimi; ehil olmayan kişilerin plansız, esassız, olumlu anlamda neticesiz çalışmalarının bir sonucudur.” ifadelerini kullandı. 

"Kitabın Hikâyesi” programının sonunda; D. Mehmet Doğan okuyucuları için eserlerini imzaladı.

D. Mehmet Doğan’ın Server Vakfında gerçekleştirdiği söyleşinin devamı için:

https://www.youtube.com/watch?v=sGOV9ici5vU

2-(20).jpg3-(7)-001.jpg

Bu haber toplam 434 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim