• İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

D. Mehmet Doğan: “Türk Bayrağı ve İstiklal Marşı Önemli Sembollerimizdir”

D. Mehmet Doğan: “Türk Bayrağı ve İstiklal Marşı Önemli Sembollerimizdir”
12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü etkinlikleri kapsamında Türkiye Yazarlar Birliği, Mamak Belediyesi ve Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün iş birliği ile bir dizi etkinlik düzenlendi.

12 Mart 2022 Cumartesi günü Mamak Belediyesi’nin Demirlibahçe’deki Musiki Muallim Mektebi salonunda gerçekleşecek programda liseler arası “Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı ve eserleri” konulu kompozisyon yarışmasının birincisine ve ilkokul öğrencileri arasında yapılan 10 kıta İstiklal Marşı’nı en güzel okuma birincisinin ödüllerinin de verildi. Minik çocukların İstiklal Marşını ezberden ve içten, hissederek okumaları salonda bulunanlardan büyük alkış aldı.

Mamak Belediyesi Mehter Takımı'nın gösterisi ile başlayan anma etkinliğinde İstiklal şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı, eserleri ve İstiklal Marşımızın TBMM de kabul edilmesinin konu edildiği bir de panel düzenlendi.

Panelde bir konuşma yapan Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, “2021 İstiklâl Marşımızın TBMM tarafından millî marş olarak kabul edilişinin 100. Yıldönümüydü. 12 Mart 1921’de TBMM tarafından kabul edilen İstiklâl Marşı, en önemli kimlik yapıcı unsurlarımızdandır ve gerçek bir millî mutabakat metnimizdir. İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma etkinlikleri kapsamında, “100. Yılında İstiklâl Marşı Büyük Bilgi Şöleni’nin açılışını TBMM de gerçekleştirdik ve beş gün devam eden önemli bir faaliyet oldu.” dedi.

İlk faaliyetin mecliste, son kapanış programının da Mamak Belediye Başkanı Mmurat Köse’nin iş birliği teklifi ile Mamak’ta yapılıyor olmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'de İstiklal Marşı'nın geri plana düşürüldüğü zamanlar oldu. Bunun nedeni; Milli Mücadele'nin fikir zemini ile Cumhuriyet döneminin başlangıcındaki fikir zemini farklılaştı. Fikir zemini farklılaşınca İstiklal Marşı'ndaki muhteva bazılarını rahatsız etti. İstiklal Marşı'nda çok güçlü bir dini muhteva var. O yüzden Cumhuriyet'ten sonra İstiklal Marşı'na biraz olumsuz bakanlar çıktı ama millet, İstiklal Marşı'na sahip çıktı, bağlılığını devam ettirdi.”

Araştırmacı yazar Dr. Nazif Öztürk’te yaptığı konuşmada, İstiklal Şairi Mehmet Âkif Ersoy’u Ankara’ya Mustafa Kemal Paşa’nın davet ettiğini belgelere dayanarak anlattı.

Âkif’in İstanbul’dan Ankara’ya gelişi ile ilgili bilgiler de veren Öztürk, “Âkif ailesiyle vedalaştıktan sonra, oğlu Emin ile birlikte Çengelköy’den Üsküdar’daki Karacaahmet Mezarlığı’na kadar yürüyerek gelmişler, burada bir faytonda kendilerini bekleyen Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey’le buluşup İstanbul’dan ayrılmışlardır.” diye konuştu.

Tâceddin-i Velî'nin Kimliği, Ankara'ya Gelişi ve Âkif’in İstiklal Marşını yazdığı Tacettin dergahı ile ilgili bilgiler de veren Nazif Öztürk, İstiklal Şairimizin hak ettiği değeri görmediği gibi baskılar neticesinde ülkeyi terk ederek Mısır’a gitmek zorunda bırakıldığı belirtti.

Panelin son konuşmacısı şair, eleştirmen Osman Özbahçe de yaptığı değerlendirmede, Âkif’in çok iyi bir şair olmasının yanı sıra yaşantısı ve zorluklar karşısında yılmadan mücadele vermesiyle örnek bir şahsiyet olduğunu söyledi.

Bugün kamuoyunda İstiklal Marşı için söylenen “Milli Mutabakat Metni” sözünün D. Mehmet Doğan tarafın ilk kez telaffuz edildiğini belirten Özbahçe, Âkif’in ve eserlerinin tanıtılması ve yeni nesiller tarafından bilinmesi için TYB’nin büyük çabalar gösterdiğini ifade etti.

Paneli yöneten TYB Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan da 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü ile ilgili genel bir değerlendirme yaptı.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin girişimleriyle 2021 yılının İstiklal Marşı yılı olarak kabul edildiğini hatırlatan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “Burada amaç İstiklal Marşı’mızın hak ettiği bir şekilde karşılık bulması, anlamı, önemi ve değeriyle ilgilidir. Bu girişimin bir anlamda asıl hedefi budur.” dedi.

Konuşmasında, İstiklal Marşımızın,  milletimizin zor zamanında yazılmış bir marş olduğunun altını çizen Arıcan, “Milli Mücadele devam ederken yazılan, milletimize umut aşılayan, cesaret veren ve milletin asaletini anlatan marşımızı dünya durdukça söyleyeceğiz. Bu vesile ile Mehmet Âkif’i rahmet ve  şükranla anıyorum.” dedi.

Programın açılışında bir konuşma yapan Mamak Kaymakamı Ali Sırmalı da, İstiklal Marşı’nın, şanlı bir kahramanlık destanı olan Kurtuluş Savaşı'nda yüce Türk milletinin tek bir vücut halinde ortaya koyduğu bağımsızlık mücadelesinin en güzel ifadesi olduğunu kaydetti.

Burada konuşan Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, İstiklal Marşı'nın her dizesi ve kelimesinde inanç, iman, cesaret ve kararlılığın olduğunu söyledi.

İstiklal Marşının tek millet olma şuurunu pekiştirdiğini belirten Köse, "Bu millet, içten ve dıştan gelen her türlü tehlikeye cansiperane bir şekilde göğüs germiştir. Çünkü bu millet ezelden beri hür yaşamaya alışmış, enginlere sığmayan, taşan bir millettir." dedi.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafya itibariyle çok önemli bir konumda olduğunu ifade eden Köse, Türkiye'nin dün olduğu gibi bugün de pek çok iç ve dış tehlikeye maruz kaldığını kaydetti.

Anma programının sonunda tüm katılımcılar, Mehmet Âkif'in  bir dönem yaşadığı ve İstiklâl Marşı'nı yazdığı Taceddin Dergâhı'nı ziyaret etti. Mamak Mehter Takımı'nın gösterisinden sonra da, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müşaviri Selim Cerrah’ın okuduğu Kur’an tilavetinin sonunda hep birlikte dua edildi.

 

Programa, Mamak Kaymakamı Ali Sırmalı, Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, AK Parti Mamak İlçe Başkanı Erhan, Sarıgöl Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özel, Mamak Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Düğmeci, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müşaviri Selim Cerrah, TYB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Tuğrul, TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, yönetim kurulu üyeleri M. Sıddık Yıldırım, Kezban Eldemir Gültepe ve Nezih Yıldırım katıldı.

 tyb-mamak-istiklal-a.jpgtyb-mamak-mehmet-akif.jpg

Bu haber toplam 607 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim