• İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

D. Mehmet Doğan: Türkiye’de ilim edebiyatla ilişkisini kesti

D. Mehmet Doğan: Türkiye’de ilim edebiyatla ilişkisini kesti
Türkiye Yazarlar Birliği’nin her yıl düzenlediği şubeler buluşması 4-6 Kasım 2022 tarihleri arasında Sakarya’da yapıldı.

TYB kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, yönetim kurulu üyeleri, şube başkanları ve temsilcilerinin katıldığı program 06.11.2022 günü  tarihi Şeyh Müslihiddin Camiinde gerçekleşti.

Arıcan: TYB ülkemizin en önemli sivil toplum kuruluşudur

img_3997.jpg

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan

Şubeler buluşmasının açılışını yapan Genel Başkan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan: “Öncelikle şubeler buluşmasına ev sahipliği yapan Sakarya Şubemize, onun değerli Başkanı Fahri Tuna ve arkadaşlarına, desteklerinden dolayı Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’ye teşekkür ediyorum. Arkadaşlar, 45'inci yılına ulaşan ülkemizin en önemli sivil toplum kuruluşunun mensuplarıyız, elbette bu kuruluşun mimarı, bugün bayraktarlığını yaptığımız  Türkiye Yazarlar Birliği’nin kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’a Allah sağlıklı uzun ömürler versin inşallah. Biz kendisiyle çalışırken tecrübesinden faydalanıyoruz, yeni şeyler öğreniyoruz. Önemli, büyük ve sürekli faaliyetlerimiz ile ilgili Mehmet ağabeyimiz bir ufuk çiziyor, bir hedef gösteriyor, sizlerin de Mehmet ağabey konuşurken ona göre notlar almanızı, döndüğünüzde yönetim kurulu üyelerinizle ona göre  bir yol haritası çizmenizi öneriyorum.” Diye konuştu.

Doğan: Bugün burada milletimizin ülkemizin meselelerini konuşacağız

Programda bir konuşma yapan D. Mehmet Doğan, “Ülkemizin dört bir yanından gelen şube başkanlarımız ve şube yöneticilerimiz bugün burada cem oldular. Biz kendi konularımızı konuşuyoruz ama bu konulardan hiç biri “bizim konumuz” değil. Biz, bu ülkenin, bu memleketin konularını kendi konularımız haline getirmişiz, onları konuşuyoruz. Bugün şube başkanlarımız gelecek yılın, gelecek yılların faaliyetlerini açıklayacaklar. 2023 TYB’nin kuruluşunun 45. Yılı. Biz TYB’nin 15. Yılından itibaren bu yıllarla ilgili önemli faaliyetler yaptık. Şimdi de arkadaşlarla oturduk, 45. Yılımızda neler yapılabilir, şubeler neleri üstlene bilir diye bir çalışma yaptık. Bu faaliyetlerimizin bir kısmı, geçmiş büyüklerimizi anma faaliyeti, bazılarını genel merkez yapıyor, bazılarını da şubeler üstleniyor. Bu büyüklerimizle ilgili yapılacak etkinliklerin listesini arkadaşlar size gönderecek.” dedi.

img_4033.jpg

D. Mehmet Doğan

Doğan: Tüm şubelerimiz üniversitelerle iş birliğini daha da geliştirsin

Yaptığı konuşmada şube başkanlarına çeşitli tavsiyeler de bulunan D. Mehmet Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Değerli arkadaşlar, bir yere gittiğiniz de TYB’nın adı ve faaliyetleri biliniyorsa yani genel merkez nasıl kurumsallaştıysa   şubelerimizin az veya çok biliniyor, tanınıyor, bu tanınırlığı yükseltmeniz lazım. Bu da yapılacak faaliyetle ancak olabilir. Faaliyet dediğimim, kalıcı ve sürekliliği olan işlerden söz ediyorum. Hiçbir zaman standarttın altınsa etkinlikler yapmayın. TYB’nin hemen hemen tüm faaliyetleri belli bir kalite gözetilerek yapılıyor, zaten TYB bu yönüyle biliniyor, tanınıyor. Türkiye’de ilim edebiyatla ilişkisini kesti. Onun için de ilmi metinler okunamaz oldu, ilimle edebiyatın ilişkisini yeniden kurmamız lazım. Bu nasıl olacak? Bu şöyle olacak, şubelerimiz akademiden hocalarla daha yakın diyaloglar kurmalı, isteyenleri üye yapmalı, üniversitelerle ilişkileri sıklaştırın. Bu söylediklerim tüm şubelere tavsiyemdir.”   

Arıcan: Kültüre, sanata, edebiyata meraklı gençlere alan açalım

Şubeler buluşmasını yöneten Genel Başkan  Arıcan da gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetler iliği şöyle konuştu: “Mehmet ağabeyin başlıklar halinde ifade ettiği 45. Yılda yapılacak faaliyetler bir anlamda 50. Yıla hazırlık çalışmasıdır. Burası gönüllü bir kuruluş, biz de rekabet olmaz. Hizmeti geçmiş değerli büyüklerini unutmayan onları zaman zaman anan vefalı bir kurumuz. Önemli bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum, birçok sivil toplum kuruluşunun durumu içler acısı. Şubelerimiz herkese açık olsun, ilinizdeki tüm, yazar-çizerle irtibatınız olsun. Kültüre, sanata, edebiyata dair bir derdi, tasası olan herkesi kucaklayalım.”

“Gençlerden kültüre, sanata, edebiyata meraklı olanlar var, onlara mutlaka alan açalım” diye konuşan genel Başkan Arıcan, tüm şubelerin sosyal medyayı daha aktif kullanmalarını ve her şubenin mutlaka bir web sayfasının olması gerektiğine vurgu yaptı.

Açılış konuşmalarından sonra, genel Başkan Arıcan sırasıyla tüm şube başkanlarına ve şube başkanını temsilen toplantıya katılanlara söz verdi.

Şube başkanları gerçekleştirdikleri faaliyetlerin yanı sıra önümüzdeki dönemde ne tür etkinlikler yapacaklarına dair bilgi verdiler.

Tuna: Türkiye’nin yazarlarını ağırlamaktan büyük mutluluk duyduk

img_4055.jpg

Fahri Tuna

Şubeler buluşmasında bir konuşma yapan Sakarya Şube Başkanı Fahri Tuna, “Destek ve katkılarından dolayı, kültüre, sanata ve edebiyata büyük önem veren Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce’ye teşekkür ediyorum. TYB kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ı, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ı, genel merkez yönetim kurulu üyelerini, şube başkanlarını ve  şubeyi temsilen burada bulunan tüm misafirlerimizi kültür şehri Sakarya’da ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğumuzu ifade ediyorum. Toplantımızın, camiamıza ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.”

Yılın Şubesi: Elazığ

Şubeler buluşmasında “yılın şubesi” de belirlendi. Kısa bir zaman önce kurulmasına rağmen kapsayıcı, sürekli faaliyetleri ve yayınları nedeniyle Elazığ Şubesi yılın şubesi seçildi. Elazığ Şubesi Başkan yardımcısı Doç. Dr. Taner Namlı’ya beratını TYB kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan birlikte verdiler.

img_4326.jpg

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Taner Namlı, D. Mehmet Doğan

Şubeler toplantısına katılanlar: TYB kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB Yönetim Kurulu Üyeleri; Ali Kılcı, Hacı Mahmut Erdemir, Osman Kayaer, Prof. Dr. Ahmet Çaylı Konya Şubesi  Başkan yardımcısı, Doç. Dr. Mahmut Kaya Şanlıurfa Şubesi Başkanı, Dr. Mustafa Baki Efe Bursa Şubesi Başkanı, Doç. Dr. Taner Namlı Elazığ Şubesi Başkan yardımcısı, Enver Çapar Kahramanmaraş Şubesi Başkanı, Halil İbrahim Özdemir Erzincan Şubesi Başkanı, Kamuran Tuna Trabzon Şubesi Başkanı, Mahmut Bıyıklı İstanbul Şubesi Başkanı, Prof. Dr. Nazım Elmas Giresun Şubesi Başkanı, Mahir Adıbeş  İzmir Şubesi  Başkan yardımcısı, Mehmet Hüsrevoğlu Kayseri Şubesi Başkanı, Mehmet Sait Uluçay Ankara Şubesi Başkanı, Muhammet Hanefi İspirli Erzurum Şubesi Başkanı, Mustafa Yıldız Gaziantep Şubesi Başkanı, Fahri Tuna Sakarya Şube Başkanı ve TYB İdari İşler Müdürü Mustafa Ekici.

TYB şubeler buluşması bir sonraki şubede buluşmak dileği ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Haber: Mahmut Erdemir – Fotoğraflar: Mustafa Ekici

 

7872951f-91e2-41e1-889b-eb91fabfd4d8.jpgimg_4360.jpgimg_4363-001.jpgimg_4452.jpgimg_4453.jpg

Bu haber toplam 683 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim