• İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C
  • Konya 11 °C
  • Sakarya 17 °C
  • Şanlıurfa 21 °C
  • Trabzon 15 °C
  • Gaziantep 14 °C
  • Bolu 10 °C
  • Bursa 16 °C

Dersaâdet’te Bayram Sabahları

Dersaâdet’te Bayram Sabahları
Künye: Dersaâdet’te Bayram Sabahları, Dursun Gürlek, Timaş Yayınları, İstanbul, 2019.

Bayram gecesi selatin camilerinin minarelerine kaftan giydirilir, yani külahlarından başlanır ve şerefelerinden aşağı doğru uzatılmak üzere kandiller asılırdı. Bununla birlikte mahya olarak da düz bir çizgi ile ramazanın yolcu olduğuna işaret edilirdi. (Sayfa 14)

Bayram gecesi İstanbul’un hamamları sabaha kadar açık bulundurulur, hepsi de “tas tas üstüne” denecek derecede kalabalık olurdu. Çünkü bayram namazına temiz ve pak olarak gitmek âdet hükmüne girmişti. Senede iki defa sıcak su yüzü gören ayak takımı bile bayram münasebetiyle hamama gidip yıkanırdı. (Sayfa 15)

Bayram namazları senede iki defa kılındığı ve fazla tekbirleri bulunduğu için cemaatten bazıları edasında tereddüde düşerler. Bunun avam Müslümanları şaşırtan ciheti, birinci rekâtta “Sübhâneke”den sonra üç tekbir alınıp ikisinde ellerin salıverilmesi, üçüncüde bağlanılması; ikinci rekâtta ise zammi sureden sonra üç defa tekbir ile ellerin salıverilmesi ve dördüncü tekbir ile rükûa varılmasıdır. Şu harekâtı kolayca anlatmak için, “İki salla, bir bağla. Üç salla, bir yat.” denilmiştir ki her kim söylemişse Allah razı olsun, bundan daha veciz bir tarif yapılamaz. (Sayfa 17) 

Şimdilerde unutulmaya başlayan güzel bir âdet vardı ki o da Müslümanların bayram namazından sonra kabristana giderek ahirete intikal eden ailesinden kimseleri ziyaret etmesidir. Buna İstanbul’un bazı taraflarında riayet edilir, mesela sur dışındaki mezarlıklarda bayram sabahları epeyce kalabalık görülür; servilerin hazin hışırtıları arasında yanık yanık okunan Kur’ân sesleri duyulurdu. (Sayfa 18)

Bayram günleri çocukların ve bu vesileyle büyüklerin toplanıp eğlendikleri yerlere “iydgâh” denirdi. Bunun dilimizdeki karşılığı bayram yeridir. (Sayfa 20)

Devamı: https://edebifikir.com/kitap/dersaadette-bayram-sabahlari.html

Bu haber toplam 400 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Şiir Ezber mi Bozacak Rahatsız mı Edecek?08 Eylül 2025 Pazartesi 10:43
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim