• İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Doç. Dr. Hüsrev Akın: “Kitaplar tarihi eserler kadar değerlidir”

Doç. Dr. Hüsrev Akın: “Kitaplar tarihi eserler kadar değerlidir”
Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinin programında konuşan Doç. Dr. Hüsrev Akın “Tarihi eserlerimizin bakımı ve restorasyonuna gösterilen ilginin daha fazlasını Osmanlıca eserlere ve kitaplara da göstermek zorundayız. “ dedi.

Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörlüğünün müşterek olarak düzenledikleri programda konuşan Doç. Dr. Hüsrev Akın yeni yetişmekte olan nesillerin geçmişlerini anlamakta zorlandıklarını, Osmanlıca diye ayrı bir dilin olmadığını belirterek “Osmanlıca Türkçenin İslam alfabesi ile yazılmış şeklidir. Yeni nesiller Osmanlıcayı ayrı bir dil olarak algılamaktadırlar. Oysa Osmanlıca diye bir dil yoktur. Bu dil İslam alfabesi ile Latin alfabesinin yer değişiminden kaynaklanan Türkçenin bir şekildir.  Yeni nesillerin geçmişlerini anlayabilmek için bu dile ihtiyaçları vardır.  Osmanlıca eserlerin sadeleştirilerek bu günkü alfabeye aktarılmasında önemli yanlışların ortaya çıktığını bunun ise yanlış anlaşılmalara sebep olduğunu söyledi. Akın konuşmasında “ Osmanlıca kitaplar aslından okunmalıdır. Böylece geçmişte yaşayan insanları daha iyi anlama bahtiyarlığına erişmiş oluruz.” şeklinde konuştu.

Diyanet Gençlik merkezindeki programda Osmanlı Türkçesindeki çeviri problemlerini anlatan Hüsrev Akın tanınan ve bilinen pek çok yayınevinin yaptıkları çevirilerde önemli hatalara düştüklerini bu hataların giderilmesinin en önemli yolu kitapları Osmanlıca aslından okumaktır” dedi.

Seçkin bir davetli topluluğunun katıldığı toplantının sonrasında Türkiye Yazarlar Birliği Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir Hüsrev Akın’a katılımları sebebiyle Teşekkür Belgesi verdi.

whatsapp-image-2022-01-24-at-15.18.06.jpeg

Bu haber toplam 892 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim