• İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Dr. Mehmet Sılay: “Endülüs Büyük İbret”

Dr. Mehmet Sılay: “Endülüs Büyük İbret”
Şair, yazar ve siyaset adamı Dr. Mehmet Sılay, Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi’nin çevrimiçi olarak gerçekleştirilen söyleşi programına katıldı.

10 Haziran 2020 tarihinde saat 21.30’da başlayan ve TYB Ankara Şube Mali Sekreteri Mehmet Sıddık Yıldırım’ın yönettiği  söyleşide Dr. Mehmet Sılay, “Yitik Medeniyetimiz: Endülüs” başlığı altında gözlem ve izlenimlerini anlattı.

BATI KOPYACI VE TAKLİTCİDİR

Programı yöneten Mehmet Sıddık Yıldırım, Endülüs kültür ve medeniyetinin eğitimden sanata, teknolojiden bilime, felsefeden İslami ilimlere,  mimariden tıbba, resimden müziğe her alanda Batı Medeniyeti’ni etkilediğini ifade ederek, “Avrupa Endülüs Medeniyetini  taklit etmiş, kopyalamış ve klonlamıştır” dedi.

Yoğun ilgi gören programda,  Endülüs’ün  İslam medeniyetine katkılarını,  dünya bilimine etkisini, Endülüs’te yetişen ilim insanlarını, Kurtuba’da yaşanan hayatı,  sürgün edilen Yahudilere kimin kucak açtığını, Hristiyanların Endülüs Medeniyetini nasıl yıktığını, Camilerin nasıl kiliseye çevrildiğini anlatan Dr. Mehmet Sılay, İspanyolların zulümlerinden örneklerlerdi.

HER CUMA İSLAMLA ŞEREFLENENLER…

Yılda en az iki defa Endülüs’e gittiğini  ve gitmeden önce Endülüs tarihiyle ilgili  kitaplar okuduğunu belirten Dr. Mehmet Sılay, “Müslüman mahallelerini geziyoruz. Cuma namazımızı orada kılıyoruz. Allah’a hamd olsun, her Cuma birer ikişer İspanyolların Müslüman olduğuna şahitlik ediyoruz” şeklinde konuştu.

Avrupa’nın gelişmesini Türkistan ekolünde olduğu gibi her alanda bilim insanı yetiştiren  Endülüs’e borçlu olduğunu anlatan Dr. Mehmet Sılay, “Avrupa ilerlemesini başta İbn-i Rüşt olmak üzere Endülüs alimlerine borçludur. Öyle ki, Endülüs’ün adaletine hayran kalan ve temizliğine imrenen Hristiyanlar müslüman olmaya başlamıştır” dedi.

MAZLUMUN KİMLİĞİNE BAKMAMA ERDEMİ DEVAM EDİYOR

İkinci Beyazıt döneminde İspanyolların zulmünden kaçan Yahudilerin Osmanlı Devleti’ne sığındığını hatırlatarak şunları söyledi: “O dönemde Sefarad Yahudilerini Avrupa kabul etmiyor. Osmanlılar kabul ediyor. İkinci Beyazıt  kabul ediyor.  Osmanlı Devleti İslam medeniyetinin temel umdelerinden olan ‘mazlumun kimliğine bakmaksızın sahip çıkma’ anlayışıyla Yahudileri bağrına basıyor; Selanik ve İstanbul’a yerleştiriyor. Yine zulme maruz kalan İspanya Müslümanlarının da İstanbul Tahtakale’de ikametlerini sağlıyor.”

Osmanlı Devleti’nin bu insani politikasını bugün Türkiye’nin sürdürdüğünü ifade eden Dr. Mehmet Sılay, “Suriyeliler bizim canlarımız, kardeşlerimiz. Suriye’nin köylerine kadar bilirim. Kürt köyleriyle Türk köyleri, Arap köyleriyle Kürt ve Türk köyleri sırt sırtadır. Kız alırlar verirler, yardımlaşırlar, dayanışırlar. Biz etle tırnak gibiyiz. Bugün Suriyeli kardeşlerimizi bu güzel vatanımızda misafir ediyoruz. Onlar da hem ara eleman olarak hem iş adamı olarak ülkemize hizmet ediyorlar.” dedi.

İNSANLIĞIN KALESİ TÜRKİYE

Ümmetin ve insanlığın son kalesi Anadolu’nun ikinci bir Endülüs olmaması için gece gündüz çalışılması gerektiğinin altını çizen Dr. Mehmet Sılay, “Türkiye ümmetin liderliğini yapıyor. Allah başımızdan eksik etmesin Cumhurbaşkanımız ümmete ve mazlumlara büyük bir öncülük yapıyor. İnşallah gece gündüz çalışarak Anadolu’yu Endülüs’ün akıbetini benzetmek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Dr, Mehmet Sılay, sözlerini “Endülüs’ü bilmeliyiz, gitmeliyiz, tefekkür etmeliyiz, tarihten ders çıkarmalıyız” diyerek bitirdi.

 

Bu haber toplam 1045 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim