• İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Dr. Necdet Subaşı: Siirt: Ziyaretgâh Şehir

Dr. Necdet Subaşı: Siirt: Ziyaretgâh Şehir
“Siirt’i nasıl oldu da bu saate kadar gelip görmedim.” diye hayıflanır dururdum. Oysa ne kadar da yakındım, etrafından çokça geçmişliğim vardı, ha desem varabilecek bir yerlerdeydim ama işte onlarca vesile onlarca fırsat yine de olmamıştı.

Nasip değilmiş, kader kısmet… 2024 Mart’ının 5’i ve 6’sı benim için önemli. Şimdi, merak ettiğim, görmek için sabırsızlandığım şehir karşımda adım adım akıyordu.

Hafıza Kayıtları

Siirt hakkında kim ne biliyor, bu şehirle ilgili yargılarım nasıl oluşmuştur, neyi nasıl görmüşüzdür, hatırlamaya çalışıyorum. Muhtemelen birbirinden farklı onlarca izlenim ortalıkta dolaşmakta ve sonuçta bir fotoğraf hepsini temsil etme yükümlülüğünü üstlenmektedir. Bendeki çerçeve daha Siirt’ i görmeden oluşmuştur. Van’da kiracısı olduğumuz ev sahibimiz Siirtliydi ve bizim bu şehir hakkındaki kanaatlerimizin çoğu da sanırım onun sayesinde edinilmiştir. Ahmet amca da eşi Şöhret teyze de şimdi benzerlerine pek fazla rastlayamayacağımız derecede temiz ve dindar insanlardı. Ahmet amca bana babalık, Şöhret teyze de Ayla’ya annelik yapmıştır. Bu böyledir, şimdi kıyamet kopsa ben bu şehadetle ölmek isterim. O kadar yani.

İnsan bazen şaşırtıcı bir şekilde koca bir şehir hakkında işte böyle bir iki kişi üzerinden kocaman tasavvurlar edinir. Hoş sonradan yaşadıklarımın hiçbiri bu kanaatimi sarsmaya yetecek bir karşıtlık üretmemiştir ama ben yine de Ahmet amcayla Şöhret teyze üzerinden yakaladığım Siirt’i sonradan gördüğüm Siirt’le bile mukayese etmekten içtinab ederim. Şimdi ikisi de hayatta değiller. En son ziyaret ettiğimde evleri de depremden hasar gördüğü için yıkılmıştı.

Benim Van yıllarımda ne kadarı doğru bilmem ama sanki ticaret Siirtlilerle Karadenizliler arasında pay edilmişti. Geriye kalandan Vanlılara düşen belki de şark nezaketi, incelik ve muhabbetti. Daha doğrusu Vanlılara böyle bir paydan arta kalan başka hiç kimseyi dışarıda bırakmadan tekmil huzurdu. Onların da hakkını teslim etmek isterim.

Bazen koca bir şehri bütün bir müktesebatıyla tek bir kişi temsil edebilirdi. Siirt söz konusu olunca bu kişi Ahmet amcaydı. Ahmet amca Hacıbekir Mahallesi 3. sokakta oturan bir Siirtliydi ve başta ben olmak üzere ona komşu olan herkes onun elinden ve dilinden emin olarak yaşama saadetine nail olmuştu.

Devamı: https://www.insaniyet.net/siirt-ziyaretgah-sehir/

Bu haber toplam 257 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim