• İstanbul 15 °C
  • Ankara 15 °C

Emin Işık ile Fethi Gemuhluoğlu üzerine...

Emin Işık ile Fethi Gemuhluoğlu üzerine...
Adı hep dostlukla birlikte anılan mana âleminin büyüklerinden Fethi Gemuhluoğlu Bey üzerine Prof. Dr. Emin Işık ile hasbihal...

Fethi Gemuhluoğlu ile ne zaman tanışmıştınız?

Fethi Gemuhluoğlu Ağabey’le 1958 senesinin Ekim ayında İstanbul’da tanıştım. O tarihte okullar henüz yeni açılmıştı. Fethi Ağabeyimizin Cağaloğlu’nda İrfan Atagün isimli bir arkadaşı vardı. Matbaa işleriyle uğraşırdı. Fethi Bey zaman zaman arkadaşını ziyarete gelirdi. Böyle bir ziyaret esnasında kendileriyle tevafuken tanıştım.

Nasıl bir tevafuk oldu?

Fethi Bey, İrfan Bey’in matbaasında kitap okuyordu. Okuduğu kitaba göz ucuyla baktım. Nurettin Topçu’nun yeni çıkan kitabıydı. Hikâye kitabı.

Kitabın ismini hatırlıyor musunuz?

Hatırlamaz mıyım? Taşralı

Fethi Ağabey, bana ve İrfan Bey’e hitaben şöyle konuştu: “Nurettin Topçu Bey güzel insandır. Kendilerini severim. Güzel konuşur ve yazar. Lakin son kitabında din adamlarını, imamları çok fazla hırpalamış. İmamlar zaten ezilmiş… Kamuoyunda mütemadiyen horlanan bir sınıfı, güzide hizmetlerde bulunan din adamlarını, yazıyla, çiziyle hırpalamak bize yakışmaz, Nurettin Bey’e de yakışmaz. Keşke yazmasaydı.”

Nurettin Topçu Bey’in talebesiydim. Dolayısıyla Fethi Bey’in oldukça isabetli olan eleştirisine can u gönülden hak verdim. Netice itibarıyla ben de imam hatip talebesiydim. Fethi Ağabey’in bu türden serzenişi gençlik yıllarımızda şuur kazanmamızda etkili oldu. Konuşmasını bitirince “Bir toplantıya katılacağım” diyerek müsaade istedi. Matbaanın ofisinden ayrılınca “Bu zat kimdir? diye sordum. Cevaben, ”Tanımıyor musun, Fethi Gemuhluoğlu Ağabey” dediler. “Peki, ne iş yapıyor?” diye sordum. Spor ve Sergi Sarayı’nın müdürü olduğunu söylediler. Tanışmam işte böyle oldu İbrahim Ethem Bey.

Münasebetiniz sonraki dönemlerde nasıl devam etti?

Okulu bitirdim, askere gittim, geldim. O esnada ihtilal oldu. 1960 ihtilalinden sonra Fethi Gemuhluoğlu Ağabeyimizi Cumhuriyet Halk Partili olmadığı için 1963 yılında görevden aldılar.

Bu durumda ne yaptı?

Almanya’ya gitti. Hanımı Suzan Yenge Almanya’da iş buldu. Öyle zannediyorum ki, orada 1 yıldan fazla kaldı. 1965’lerde Türkiye’ye döndü.

Siyasi ortam yatışmış mıydı?

Biraz! Demirel iktidara geldi, hükümette koalisyonun ortağı oldu. O dönemde Fethi Ağabey Ankara’da arkadaşı Milli Eğitim Bakanı Cihat Bilgehan’ın özel kalem müdürü oldu. Orada bir sene görev yaptıktan sonra Odalar Birliği’nde müşavir oldu. Sonra Odalar Birliği’nin İstanbul Temsilciliği’ne geçti. Son vazife yeri Türk Petrol Vakfı’ydı. Oranın müdürlüğünü yaptı. Herkese, millete, ümmete, irfan ehline hizmet etti.

Ankara’da olduğu dönemlerde de İstanbul’a geldiğinde de görüşme imkânımız olurdu.

Nerede görüşürdünüz?

 

Çoğunlukla Milliyetçiler Derneği’nde.

Bu dernek neler yapardı? Ne tür hizmetleri vardı?

Milliyetçiler Derneği, milli ve manevi değerlerimize sahip çıkan faaliyetlere imza atardı.

Mesela?

İstanbul’un fethinin yıl dönümlerinde “Fetih Günleri” düzenlerdi. Hemen her hafta öz değerlerimize sahip çıkan entelektüel bir şahsiyet, dernekte gençlere ve konuyla ilgilenen herkese konuşmalar yapardı. Fethi Gemuhluoğlu Bey tüm sohbetlerde mutlaka bulunurdu. Hafta sonlarının gelmesini tabir yerindeyse iple çekerdik, sohbetlerde Fethi Ağabey’le hasbihal etme imkânımız olurdu.

Kimler konuşurdu? Bu toplantılar ilgi görür müydü?

Nuri Karahöyüklü, Peyami Safa, Mehmet Emin Alpkan, İsa Yusuf Alptekin Bey, Dr. Ayhan Yücel ve diş hekimi Ercüment Konukman evvelemirde isimlerini hatırladığım zatlardır. Ercüment Bey yakın zaman önce vefat etti.

Bu haber toplam 273 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim