• İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Erken Dönem Yahudi Tarihinde Ezra ve Reformları

Erken Dönem Yahudi Tarihinde Ezra ve Reformları

Elif SULUBEY yazdı...

Ali Osman Kurt'un Erken Dönem Yahudi Tarihi adlı kitabı geçtiğimiz yıllarda Eski Yeni Yayınları tarafından yayımlanmıştı. Kurt, eserinin önsözünde M.Ö. 600 ve 400 arası dönemin, İsrail tarihi açısından çok önemli olayların yaşandığını dile getiriyor. Bu yüzyıllarda Asur ve Babil sürgünleri yaşanıyor; Yahudiler, Kudüs'ün Babil işgaliyle birlikte bağımsızlıklarının son kalesini de kaybediyor. Pers İmparatorluğu dönemine gelindiğinde ise Yahudiler Babil esaretinden kurtuluyor, Pers Kralı Kyros'un fermanıyla yurtlarına dönmelerine izin veriliyor. Yahudilerin Babil esaretinden dönüşünde, onlara önderlik eden ve yaptığı reformlarla Yahudiliği yeniden inşa eden en önemli karakter hiç şüphesiz Kohen ve yazıcı Ezra. Kurt, uzun bir giriş ve üç bölüm ihtiva eden eserinde Babil sürgününün tarihi gelişimini, Yahudilerin Kudüs'e dönme sürecini, Yahudiliğin mimarı olarak görülen Ezra'yı ve yaptığı reformları derinlikli, anlaşılır, özlü ve akıcı biçimde anlatmayı başarıyor.

Eserin giriş kısmında yazar, çalışması hakkında genel bilgiler verdikten sonra Yahudi tarihinde bir dönüm noktası kabul edilen Babil sürgününe, sürgünün Yahudiler üzerindeki etkilerine ve sürgün hakkında dinî ve ideolojik değerlendirmelere yer veriyor. Bu bağlamda ilk olarak Babil'in coğrafi konumu ve siyasi tarihi hakkında bilgi verdikten sonra sürgünü gerçekleştiren Babil Kralı Buhtunnasr'ın durumuna değiniyor. Yazar, Sürgün Kralı olduğu için Buhtunnasr, erken dönem rabbanî yazınlarda ve geç dönem Tanah metinlerinde zalim, acımasız ve bazen de deli olarak nitelendirildiğini söylüyor. Ardından Babil sürgünü ele alınıyor. Buna göre Asurlulara karşı galibiyet kazanan Buhtunnasr, Yahuda bölgesini ele geçirerek burada yaşayanları Babil'e sürgüne gönderiyor. Yazar, Buhtunnasr'ın Asurluların aksine sürgüne gönderilenlerin yerine bölgeye başka insanları yerleştirmediğini söylüyor.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/erken-donem-yahudi-tarihinde-ezra-ve-reformlari-k6219.html

Bu haber toplam 185 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim