• İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Eserleriyle, talebeleriyle öncü bir âlim: Zahid el Kevserî

Eserleriyle, talebeleriyle öncü bir âlim: Zahid el Kevserî
Muhammed Zâhid el-Kevserî, Rus zulmünden dolayı Kafkasya’dan Düzce’ye gelen bir aileye mensuptur. Çerkez asıl­lıdır ve dedeleri “Kevser” ismiyle bilinir. Bundan dolayı da “Kevserî” nisbesini al­mıştır.

Doğduğunda kendisini ilmî ve dinî ağırlığı olan bir ortamda buldu. Bu ilmî ortamdan ebedî âleme irtihal edinceye kadar ayrılmadı. İptidaiye ve rüştiyeyi Düzce’de okudu. Sarf, nahiv, tarih, Fars­ça, coğrafya, matematik ilimlerini ve gra­mer öğrenimi gördü. Rüştiyeyi bitirdik­ten sonra on beş yaşlarında Düzce’den ayrıldı ve İstanbul’a geldi. Kazasker Ha­san Efendi’nin kurduğu Daru’l-Hadis’te ilim tahsiline başladı.

1918’de ruus imtihanını kazanan Kevserî’ye dirayet sahibi olduğu bütün alanlarda ders okutabileceğine dair ica­zet verilmişti. İcazetini aldıktan sonra İstanbul Fatih Camii’nde müderrislik yapmıştır. Kevserî, Cuma günü dışında haftanın bütün günlerinde ders vermiş­tir.

Medresenin yıkımına karşı çıkınca…

Hayatında etkili olan önemli olaylar­dan birini bu dönemde, Kastamonu’da açılan yeni bir medreseyi faaliyete geçir­mek vazifesinden dönerken yaşadı. Kas­tamonu dönüşünde kış şartları nedeni ile konaklamayı düşündüğü Düzce’ye ge­miden kayıkla geçerken kayığı devrildi. Kazadan sağ salim kurtulan Kevserî’nin Kastamonu’ya götürüp de İstanbul’a geri getirmek için yanına aldığı çok sayıda eşyası ve çok kıymetli yazma kitapları da sulara gömüldü. Aralarında asırlar­ca önce yazılmış, ünlü âlimlere ait fıkıh, hadis ve akaid ilimlerine dair kitaplar da bulunuyordu.

Zâhid el-Kevserî Düzce’ye vardığı ilk günlerde Darü’ş-Şafaka Medresesi’ne tayin edildiği haberini aldı ve bu görevi azledilinceye kadar yürüttü. İstanbul Yangınında Zarar Görenlere Yardım Ce­miyeti, medreseyi yıkıp yerine can kur­tarma ekiplerine garaj olmak üzere bir bina yapmak istedi. Medresenin yıkımına karşı çıkınca da onu ders vekâletinden azlettiler. Müderrislik görevini, 3 Kasım 1922 tarihinde Türkiye’den ayrılıncaya kadar sürdürmüştür.

Zâhid el-Kevserî, resmi görev aldığı günden itibaren devamlı İttihat ve Terak­ki taraftarlarıyla karşı karşıya gelmiştir. Kendi bildiği doğruları savunmaktan hiç­bir zaman çekinmemiştir. 1922 senesi­nin sonlarına doğru karşılaştığı bir ah­babının, kendisine İttihat ve Terakkiciler tarafından tutuklanmasının söz konusu olduğunu haber vermesi üzerine evine bile haber verme imkânı bulamadan he­men limana gidip, oradan da bir gemiyle memleketi terk ederek Mısır’a hicret et­miştir.

Mısır’daki evi adeta bir medreseydi

Muhammed Zâhid el-Kevserî, 4 Ara­lık 1922 tarihinde önce İskenderiye’ye, oradan da Kahire’ye hareket etmiş­tir. Kahire’de birkaç ay kaldıktan sonra Mısır’a intikal etmiştir.

1922 ile 1928 yılları arasını Şam ve Kahire’de geçiren Kevserî, bu arada çok kimsenin katıldığı, Türkçe vesikaları Arapçaya tercüme işi için açılmış olan mütercimlik imtihanını birinci olarak ka­zanmıştır.

İstanbul’dan ayrıldığı zamandan beri hiç görmediği ailesini burada çalışırken yanına getirtmiştir. Kevserî, ailesini ge­tirttikten sonra, Mısır Devlet Arşivi’nden aldığı mütevazı bir ücretle geçimini te­mine çalışmıştır.

Kahire’de bulunduğu süre içerisinde Kevserî’nin evi adeta bir medrese haline gelmiş ve burada özel dersler vermek suretiyle çok sayıda talebe yetiştirmiştir. Bazı yayınevi sahipleri aracılığıyla çok sayıda nadide eserin basımına öncülük etmiştir.

Kevseri 1952 yılında Kahire’de vefat etmiştir.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/eserleriyle-talebeleriyle-oncu-bir-lim-zahid-el-kevser-h28063.html

Bu haber toplam 264 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim