• İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Ethem Erdoğan: Sahafiye 5: Erenlerin Bağında Kısa Bir Gezinti

Ethem Erdoğan: Sahafiye 5: Erenlerin Bağında Kısa Bir Gezinti

Kısa Öz Geçmiş

Yakup Kadri edebiyatımızın önemli kalemlerindendir. Birçok disiplinde eserler vermiştir. Romancılığı, gazeteciliği ve politikacılığı ön planda olsa da edebi hayatında iki mensur şiir kitabı vardır: Erenlerin Bağından ve Okun Ucundan. Bunlar edebiyatımızın en güzel mensur şiir örnekleridir. Sahaflarda bulunma ihtimali olan bu kitabı şiir sevmeyenler de sever. Yakup Kadri'nin otuz üç yaşında yazdığı bir eser. Gençlik gelgitleri ve melankoli yanına özlem de almış yeter miktar. Okudukça sizin yazdığınız-yazmak istediğiniz metinler olduğu zehabına kapılacaksınız. Yakup Kadri'nin genç olmasına rağmen (33 yaş) olgun bir kalem gibi yazdığı bu mensur şiirler, günümüzdeki "usta şairlerin iyi roman yazdığı" algısını tersine çevirecek cinsten: Yakup Kadri, usta bir romancının aynı zamanda usta bir şair de olabileceğinin örneği.

Yakup Kadri edebiyatımızın modern dönemine öyle ya da böyle damgasını vuran bir yazar. İlginç olan da katıldığı her topluluğun kısa sürmesi… Neyi hangi saikla yaptığını anlamamız gerekiyor. Mesela Fecr-i Âti'ye neden katıldığı, neden Nev Yunani olduğu ya da neden dil inkılabına katılmadığını anlamak… Bunun için biyografisine göz atmamız gerekiyor.

27 Mart 1889'da Kahire'de doğar, ilköğrenim adresi Manisa'dır. İdadiye İzmir'de başlar babasının ölümü üzerine annesiyle Mısır'a döner ve eğitimini İskenderiye'deki bir Fransız okulunda tamamlar. 1909'da Fecr-i Âti topluluğuna katılır. Mütareke yıllarındaki yazılarıyla Kurtuluş Savaşı'nı destekler. 1921'de Ankara'ya çağrılır.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/sahafiye-5-erenlerin-baginda-kisa-bir-gezinti-k6114.html

Bu haber toplam 501 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim