• İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C

Ethem Erdoğan: Sahafiye 6: “Dilin Gücü” Dilsizliğin Öcü

Ethem Erdoğan: Sahafiye 6: “Dilin Gücü” Dilsizliğin Öcü
Ancak konuşmasını bilen susmanın saltanatını kurar. N. Uygur

"Dilin Gücü" dille ilgili yazılmış felsefi denemelerden oluşan bir kitap. On bir bölüm ve 128 sayfa. Dili hem yaşantı hem çeviri hem susku bağlamında incelemiş Nermi Uygur. Yazarın anlattığı durumla ilgili paranteze alınan açıklamaları, tepkileri kitabın okuru açısından belli belirsiz bir hoşluk oluşturuyor. Dili öztürkçe salgınından etkilenmiş ama görece anlaşılır. Akıcı da derdim elbette ancak ortalama okurun tekrar tekrar okumasını gerektiren cümleler var. Akıcılığı bozan kullanımlar çok fazla ve öztürkçe kaynaklı. Ben daha çok cümle kurma ya da kuramam akışkanlığı diyeceğim. Aklın sürat ettiği kelimeleri tercih etmek her zaman önemlidir. Mesela, "her kez" kullanımı… "Defa, kere, sefer" anlamlarında olduğunu ilk okuyuşta fark etmek zor. Onun dilinin, okuru yoran bir yanı olduğunu, okurun dil mantığına bir miktar aykırı oluşundan anlıyorsunuz. Şükür ki denemeler çok uzun değil.

Yazarın dil anlayışını göstermesi açısından, kurduğu zorlamayla malûl, bu kitabın sebebi telifine dair açıklamasında geçen bir cümleyi alalım buraya: "Yazarlık gündemimin baştan beri en başında yer alan dili dile getirmeye yönelik bir dil yapıtı." Böyle bir cümlesi olan kitabı okumak için büyük bir sabır gerekiyor. Dilin felsefesini yapmak elbette dilin mantığına vakıf olmayı gerektirir ama hak getire. Türkçeyi bu kadar önemsemeye rağmen Türkçe mantığına bu kadar uzak olmak anlaşılır şey değil. Bu olsa olsa yazarın Almanca üzerinden kendini gerçekleştirmesi olarak tevil edilebilir. Editöryal hatalar işin bir parçası, bu kabulle şu sonucu alıyoruz: yazım ve basım hatalarını göz ardı etmek şartıyla ve içten-samimi üslubu kitabı kısmen okunabilir kılıyor.

Kitabın bir tür felsefi deneme olması, bir otomatizm oluşturmuş. Yazar denemelerde kurala uyarak içe dönük davranmış ve kendi kendisiyle konuşur gibi bir üslupla yazmış metni. Yazar Felsefe akademisyeni, bu durum onun düşünce ve kültür zenginliğini metinlerin içerisinde bir resme güzellik katan imgeler gibi serpmesini sağlamış.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/sahafiye-6-dilin-gucu-dilsizligin-ocu-k6133.html

Bu haber toplam 296 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim