• İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Konya 13 °C
  • Sakarya 17 °C
  • Şanlıurfa 22 °C
  • Trabzon 17 °C
  • Gaziantep 19 °C
  • Bolu 12 °C
  • Bursa 17 °C

evdoksiya/hediye Ada Fikir Kulübü'ndeydi

Fahri TUNA
hediye3

İsmail Keskin, anneannesi Rum kızı Evdoksiya'nın Hediye'ye dönüşen trajik hikâyesini Ada Fikir Kulübü'nde anlattı

Sakarya Geyve Ortaköylü Rum tüccar/çete reisi 'kanlı vasil' ile Adapazarı Kömürpazarlı ev hanımı Atina'nın kızı olarak hayata gözlerini açan ve 1915-1923 hercümercinde başta 'gavur ali' olmak üzere yöredeki onlarca kanlı çetenin elinden sağ kurtulmayı başaran 9 yaşındaki Rum kızı Evdoksiya'nın, 'kuyruksuz mehmet' çetesine esir düşüşü; kuyruksuz'un savaş bitiminde esir kızı - çocukları olmadığı için - eşi Nefise'ye 'hediye' edişi, on iki yaşında Evdoskiya'nın -kendi arzusuyla- kelime-i şahadet getirip müslüman 'Hediye'ye dönüşmesinin romanı: 'Evdoksiya/Hediye'. 
Sait Tanış Kültür merkezinde her cumartesi faaliyetlerini sürdüren Ada Fikir Kulübü'nde bu hafta Fahri Tuna'nın moderatörlüğünde; üyeler Prof.Dr.Hakan Poyraz, Doç.Dr.M.Kemal Aydın, Doç.Dr.Köksal Şahin, Yönetici/Mühendis Ahmet Şahin, Mimar Çetin Öztürk, İşadamı/İnşaat Müh. Şadi Tanış'ın yanı sıra anayasa mahkemesi üyesi Prof.Dr.Engin Yıldırım, tarihçi/yazar Mustafa Turan, Van 100.yıl Ü. öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr.Abdurrahim Tufantoz, turizmci Murat Kaplan, yönetici Önder Çamdereli, işadamı Mesut Ergün ve A.A. Sakarya Bölge Müdürü Atakan Çelik'in de katıldığı söyleşinin konuğu 'anneannesi rum kızı evdoksiya'nın Hediye oluş öyküsü'nü anlatan yazar İsmail Keskin'di. 

Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümünü bitirip aynı bölümde yüksek lisansını tamamlamaya çalışan yazar İsmail Keskin, ilk romanı için 'evdoksiya/hediye, yerel gerçeklik üzerine bina ettiğim bir romandır. Anlatılabilir bir efsane oluşturmaya çalıştım. Oluşturdum da sanırım. Yapmak istediğim edebiyata ve romana hayatı sokmak. başardığımı sanıyorum' dedi.
soru-cevaplarla iki saati geçen söyleşinin sonunda İsmail Keskin kitabını imzaladı.

hediye1hediye2

Bu yazı toplam 2554 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim