• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Faik Öcal: Borges’e Göre Alçaklığın Evrensel Tarihi

Faik Öcal: Borges’e Göre Alçaklığın Evrensel Tarihi
Alçaklığın Evrensel Tarihi'nde sadece kötülüğün rengi siyah ve iyiliğin rengi beyaz renk yoktur. Bir de iki rengin karışımı olan gri renk vardır. Belki de ilk insan Adem'in rengi de gridir.

Sonra da renkler oğulları üzerinden ayrıştı. Siyah Kabil'in, beyaz Habil'in payına düştü. Borges Alçaklığın Evrensel Tarihi'nde özellikle kötülüğün rengi olan siyah öyküleri anlatıyor. Alçaklığın Evrensel Tarihi'nde siyahlığın her tonu vardır. Siyahın bu tonlarına yakından bakalım. Siyahlığın en koyusunu ve en açığını görelim.

Mesela şurada: Siyahın en koyusunun en koyu, siyahın en açığının açık olduğuna kim karar verecek? İnsanlık mahkemelerinin rengi siyah mı, beyaz mı, yoksa gri mi? İnsanlık tarihinin kan dökme tarihi olduğuna bakarsak –ilk kanı dökülen de Habil'dir- belki de insanlığın mahkemelerinin rengi kızıldır. Biz kendimizi kandırıyoruzdur. Siyah ve beyaz paravan renklerdir, kızıl asıl, tek ve belirleyici renktir. Griliği konuşturan kızıldır. Gri insanların kurduğu kızıl mahkemeler bizim yaşayıp ölmemize karar veriyorlar. Hepsi bu. Sözü Borges ustaya bırakalım. Bakalım o ne diyor bu konuda?

İlk örneğimiz hileli yollarla köle zencileri alıp satan bu yolla zengin olan Lazarus Morell, nasıl bir insandır? Normal bir insan mıdır? Normal ya da iyi bir insan böyle bir şey yapabilir mi? Bunu yapan insanın ancak gözü kararmıştır, gözüne kan bürümüştür.

Denizkızı vapurun Atlas okyanusuna gömülmesiyle hayatını kaybeden subay Roger Charles Tichborn'nun yerine geçen Tom Castro (Arthur Orton) ve akıl hocası Bogle'ın amacı Lady Tichborn'ın mirasına konmak. Bir yere kadar da planlarını yürütüyorlar. Yani beyazın her daim kızıl bir açığı oluyor. Kimler girip kimler çıkıyor bu açıktan? Kimler ölüyor, kimler kalıyor? Kimler kazanıyor, kimler kaybediyor?

Kocasının öcünü almak için deryabeyi olan dul Çing, 1797'den 1810'a kadar yılına kadar denizlerin hakimiyken hadsiz hesapsız insanın ölümüne neden olduktan sonra, "tilki" olarak başladığı yolculuğunu "ejderhanın kanatlarına sığınarak" bitirdiğinde kendince "bilgi ışığı"na ulaşıyor. Sormak lazım: Beyaz renk bu bilgi ışığının neresinde? Böyle bir şey mümkün mü?

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/borgese-gore-alcakligin-evrensel-tarihi-k5658.html

Bu haber toplam 204 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim