• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Fatihli Bir Şair Mehmed Âkif Özel Programı TYB İstanbul’da Gerçekleşti

Fatihli Bir Şair Mehmed Âkif Özel Programı TYB İstanbul’da Gerçekleşti
Fatih Belediyesi’nin Türkiye Yazarlar Birliği’nde gerçekleştirdiği “Fatihli Bir Şair Mehmed Âkif” özel programıyla Mehmed Âkif anıldı.

Akademisyen ve yazarların Âkif’i anlattığı, müzik ve şiir dinletileriyle Sahafat’tan şiirlerin seslendirildiği etkinlik, yoğun katılımla gerçekleşti.

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı bir selamlama konuşması yaparak Mehmed Âkif’in gençlere anlatılması ve anlaşılması gereken en önemli değerlerimizden olduğunu kaydetti ve şöyle devam etti:

Baskılara Boyun Eğmedi

“İçinden çıktığı milleti için ömrünü feda eden, sadece varından değil yoğundan da geçen asil adamlar, hem sayılmış ve sevilmiş hem de aziz isimleri her dönem baş tacı edilmiştir. İşte o isimlerden birisi de Merhum Mehmed Âkif Ersoy’dur. Her 27 Aralık’ta ve yılın diğer günlerinde onun büyük hürmet ve saygıyla anılması, milletinin sevgisini ne denli güçlü bir şekilde kazandığının göstergesidir. Sistem susturmaya çalışmış, o susmamış, yönetenler batıla kaymış, o hakta direnmiştir. Tabii ki yanlışına ‘yanlış’ dediği sistem tarafından en ağır şekilde bedel ödetilmiş, haksızlıklara maruz bırakılmıştır. Fakat o, inandığı davadan dönmemiş, baskılardan yılmamıştır. Fatih Belediye Başkanımız Sayın M.Ergün Turan'a, bu özel program için şükranlarımızı sunuyoruz.”

Toplum Öncüsü

Programın açılış konuşmasını yapan Fatih Belediye Başkanı Ergün Yıldırım, Mehmed Âkif’in toplumu olgunlaştıran ve yükselten bir değer olarak anlaşılması gerektiğini vurgulayan konuşmasında şunları söyledi:

“Toplum, fikir ve sanat insanlarının öncülüğünde aydınlanan yoldan gider. Soyut değerleri nesilden nesile taşıyan da bu öncülerdir. Mehmed Âkif soyut değerlerimizi topluma kazandıran çok değerli bir öncümüzdür. Yalnızca Fatih’le, İstanbul’la ve Türkiye’yle sınırlı kalmaz, ümmeti kuşatan bir dile sahiptir. Bunun için daima anılmaya ve anlatılmaya değer olacaktır.”

Kur’an ve Hadisler Işığında Şiir

“Safahat’tan Besteler” müzik dinletisi ile devam eden programın ilk oturumunda Dr. Alim Kahraman “Şairin İstanbul'u Âkif'in Fatih'i” başlıklı bir konuşma yaptı. Âkif’in yaşadığı mekânlar üzerinden biçimlenen şiiri üzerinde duran Kahraman, şiir karakteristiğinin Yahya Kemal’den farklı olarak bir medeniyet yansıması olmasından ziyade, Ku’an ve hadislere dair vurgularla biçimlendiğini ifade etti.

Âkif’in Derdi

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın yönettiği “Safahat Bugüne Ne Söyler?” başlıklı oturumda Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz, Doç. Dr. Mehmet Güneş ve Mustafa Özçelik birer konuşma yaptı.

Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz, “Fatih Kürsüsünden Kalanlar” isimli konuşmasında Âkif’in dinî meselelerde gördüğü hataları sineye çekmeyip düzeltmek için var gücüyle gayret sarf ettiğini belirterek bu konuda aktif rol üstlendiğini dile getirdi.

“Safahat'ın Dili” başlıklı bir konuşma yapan Doç.. Dr. Mehmet Güneş, Safat’ta geçen şiirlerin arka planında hayatından önemli kesitler bulunduğunu ifade etti.

Şair ve yazar Mustafa Özçelik, “Safahat'ta İdeal Gençlik” başlıklı konuşmasında, Âkif’in “Asım” üzerinden idealize ettiği genç figürünün bugüne yansıtılmasının önemine değindi.

Söyleşinin ardından, “Asım’ın Nesli Şiir Dinletisi; Gençlerin Dilinden Safahat'tan Mısralar” bölümünde TYB İstanbul Şubesi Gençlik Birimi’nin üyeleri Safahat’tan şiirler seslendirdiler.

1-055.jpg2-043.jpg4-035.jpg3-048.jpg

Bu haber toplam 607 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim