• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Fernand Grenard ve 'Arapların Talebesi Olarak Avrupa'

Fernand Grenard ve 'Arapların Talebesi Olarak Avrupa'
Bir Fransız kaşif, yazar ve diplomat olan Joseph-Fernand Grenard; bana şark dünyasının, Müslümanlık aleminin ısrarla kapatılmış ve gizlenmiş birçok penceresini hem de objektif bir batılı kalemi ile açtı.

Onun ‘Bâbur’ isimli eserinden çok şey öğrendim. Grenard’ın analizleri güçlü, tespitleri orijinaldi. Eserinde sadece Bâbur’u değil, aslında çağlar boyunca başarılı olmuş ya da başarılı olma niyeti olan bütün liderleri anlatıyordu. Hüseyin Yürük yazdı.

Fransız kâşif, yazar ve diplomat Joseph-Fernand Grenard

Yaklaşık 40 yıldır düzenli okumalar yapan bir şahıs olarak hüzünle söylemeliyim ki ‘okunacak kitap tavsiye eden metinlerde’ popüler kültürün güçlü bir hakimiyeti bulunuyor. Bu egemen kültür belki hiç kayda alınmayacak eserleri toplumun gündemine ‘klasik eserler’ şeklinde sunarken çağları aşmış çok klasik eserleri ise ısrarla gözlerden kaçırıp görmezden gelebiliyor.

Nitekim ben de bundan 5 yıl kadar önce Ankara’daki bir sahaf kitap fuarında bu anlamdaki bir cehaletim ile yüzleştim. Kitap fuarında Milli Eğitim Basımevi tarafından 1971 yılında neşredilmiş ‘Bâbur’* isimli bir kitap dikkatimi çekti.  Hacimce ince sayılabilecek bu kitabın yazarı Fernand Grenard isimli bir Avrupalıydı. ‘Bâbur’u da kitabın yazarını da yeterince tanımıyordum. Fakat bir şark sultanının hayat hikayesinin bir Avrupalı tarafından kaleme alınmış olması ilgimi çekince kitabı almış ve ilk fırsatta da okumuştum.

Bir Fransız kaşif, yazar ve diplomat olan Joseph-Fernand Grenard (4 Temmuz 1866 - 1 Nisan 1945) bana şark dünyasının, Müslümanlık aleminin ısrarla kapatılmış ve gizlenmiş birçok penceresini hem de objektif bir batılı kalemi ile açtı. Onun ‘Bâbur’ isimli eserinden çok şey öğrendim. Grenard’ın analizleri güçlü, tespitleri orijinaldi. Eserinde sadece Bâbur’u değil, aslında çağlar boyunca başarılı olmuş ya da başarılı olma niyeti olan bütün liderleri anlatıyordu.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/fernand-grenard-ve-araplarin-talebesi-olarak-avrupa-h49065.html

Bu haber toplam 229 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim