• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Fotoğraf sanatçısı Orhan Durgut: “Kur’an’da Geçen Mekanları Fotoğraflamak İstiyorum”

Fotoğraf sanatçısı Orhan Durgut: “Kur’an’da Geçen Mekanları Fotoğraflamak İstiyorum”
Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi’nin instagramdan yaptığı Ramazan söyleşileri devam ediyor.

TYB Ankara Şubesi’nin 7 Mayıs 2020 tarihindeki konuğu Fotoğraf sanatçısı Orhan Durgut oldu. Programda yeni projelerinden bahseden Orhan Durgut, “Kur’an’da geçen mekanları fotoğraflamak istiyorum. Tespitlerime göre Kur’an’da geçen 200’e yakın  mekan var.  Ayetlerde geçen Tur  Dağı, Kızıldeniz gibi mekanları birçok açıdan çekip kitaplaştırmak istiyorum. Koronovirüs salgını sona ererse bu çalışmalarımıza başlayacağız inşallah” şeklinde temennilerini dile getirdi.

GÖNÜL COĞRAFYASINI BİRLEŞTİREN FOTOĞRAFLAR

Programı yöneten TYB Ankara Şube Mali Sekreteri Mehmet Sıddık Yıldırım, fotoğraf sanatçısı Orhan Durgut’un projelerinin İslam ülkeleri arasında örülen duvarların yıkılmasında olumlu katsı olacağını söyleyerek, “İslam ülkeleri arasında bir yabancılaşma vardı. Bu projeler İslam ülkeleri arasındaki yabancılaşmayı dostluğa çevirecektir. İslam toplumlarının birbirleriyle tanışıp kaynaşmasına katkı sağlayacaktır” dedi.  Fotoğraf sanatçısı Orhan Durgut’un İslam dünyasına sanatıyla önemli katkı yaptığını anlatarak, kurumların ve sivil toplum kuruluşların üretilen sanat eserlerine  sahip çıkması gerektiğini dile getirdi.

PİLOT OLAMADI, HAVA FOTOĞRAFÇISI OLDU

Mehmet Sıddık Yıldırım, kısa bir sunuş konuşmasından sonra fotoğraf sanatçısı Orhan Durgut’u mesleğe nasıl başladığını sordu. Fotoğraf sanatçısı Orhan Durgut, lise yıllarında başladığı amatör fotoğraf uğraşının daha sonra mesleği olduğunu belirterek, “1977 yılında Türkiye Elektrik Kurumu’nda fotoğraf teknisyeni olarak çalıştım. 1986 yılında sonra helikopter ile hava fotoğrafçılığı çalışmalarına yöneldim. Askeri okula gidip pilot olmak istiyordum. Şartlarım tutmadı. Hava fotoğrafçılığına yönelmemde bunun etkisi olduğunu düşünüyorum. 17 kez helikopterle uçuş yaptım. Dronlar çıktıktan sonra helikopter fotoğrafçılığı pahalıya gelmeye başladı. 2005- 2008 yıllarında çekmiş olduğu havadan İstanbul panoramaları ile “Martıların Gözü ile Üç İmparatorluk Başkaneti İSTANBUL” başlık bir sergi hazırladım, bu sergi Dışişleri Bakanlığı himayesi ile 22 ülkede 34 kez sergilendi. Bu serginin fotoğraflarından oluşan “Sınırsız İSTANBUL” başlıklı kitabı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi tarafından yayınlandı. Türkiye’deki yüzlerce Höyük, Tümülüs, Kale, Kervansaray ve Arkeoljik örenyerlerinin çekimlerini de gerçekleştirdim.  Bu konuda pek çok yerli ve yabancı arkeologların kitaplarında fotoğraflarım kullanıldı. 81 ilin panoramik genel görüntü fotoğraflarından oluşan Panorama Türkiye kitabım 2014 yılında Başbakanlık Tanıtma fonu, Türk Telekom, Mercedes gibi kurumların desteği ile tamamlanıp yayınlandı.” dedi.

100 BİN FOTOĞRAF ARŞİVİ

İslam dünyasıyla ilgili önemli  projelerin altında imzası bulunan fotoğraf sanatçısı Durgut, İslam medeniyeti odaklı projelerini şöyle anlattı “2002 yılında Mekke-i Mükerreme’de başlayan mimari değişiklikler 2006 yılında tüm şehirde hız kazandığında bu şehre gidip 14 yıl boyunca tüm değişimleri havadan helikopter ile ve locak en yakın detaya kadar 100 bin pozdan fazla fotoğraf çekip arşivledim. Bu Mekke-i Mükerreme arşivi yegane olup, aynı zamanda aynı uğraşı yapan başka biri olmamıştır. Bu çalışma Suud devletinin bilgisi ve izinleri ile icra edildi. Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’de çekmiş olduğu fotoğraflar ile Haremey sergileri pek çok şehrimizde sergiledim. 2007-2009 Semadan Mekke-i Mükerreme kitabı yayınlandım. 2006-2017 Panorama Mekke-i Mükerreme kitabı Konya Selçuklu Belediyesinin desteği ve Cumhurbaşkalığı Himayesi ile yayınlandım. Mescid-i Haram, Mescid-i Nebi ve Mescid-i Aksa yı kapsayan üç mescid kitabı Riyad LAYAN Vakfı tarafından yayınlandı ve sergileri açıldı”

40 ÜLKE 100 ŞEHİR PROJESİ DEVAM EDİYOR

İslam dünyasını birbirine yakınlaştırmak için 40 ülke 100 şehir fotoğraf projesini ve amacını anlatan Durgut şu bilgileri verdi “İslam coğrafyasındaki itişmeler kavgalar bitmemekte birbirleri ile savaşlar artmakta. Bu projeyi ümmetin birbirini yeterince tanımadığından yola çıkarak başladım. İslam tarihinde bir hikâyesi olan 40 ülkenden 100 şehri belirleyip bu şehirleri İslami Yaşamı ve mimarisini fotoğraflamaya başladım. Bu güne kadar toplam 62 şehrin çekimlerini tamamladım. Bu çalışma tamamıyla kendi imkân ve inisiyatifim ile bu çalışmaya vakit ve nakit buldukça devam ettirmekteyim. Tamamlanan 62 şehrin fotoğrafları ile bu projenin ilk sergisini Özbekistan Semerkant şehrinde İmam Buhari İlmi Araştırmalar Merkezinde Temmuz 2019 da açtım. Bu sergi daha sonra Semerkant Registan Meydanında Uluğ Bey Medresesinde devam ettirildi. 2020 yılı boyunca Özbekistan’ın diğer şehirlerinde bu sergi dolaştırılacak. Kalan şehirlerinin çekimlerine de devam edeceğim”

HAC’TAKİ DUASI KABUL OLDU

Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’nin fotoğraflarını çekmesinin hikayesini anlatan Orhan Turgut şunları söyledi: “Hac yapmak için Mekke’ye gittim. Burada bu güzel mekanlarının fotoğraflarını çekmeye nasip et Allah’ın diye dua ettim. Bir yıl sonra umreye gittiğimde ilk fotoğraflarımı izinsiz çektim. Sonra duamız kabul oldu. Suudi Arabistan’ın yöneticilerinin desteğiyle bu manevi mekanların fotoğraflarını çektim. 100’in üzerinde fotoğraf çektim ve arşivledim. Koronovirüs ortadan kalkar  ve Suudi Arabistan ile aramız düzelirse tekrar Mekke-i Mükerreme  ve Medine-i Müneverre’de fotoğraf çekmeye devam etmek istiyorum.”

OSMANLI REVNAKLARI YERİNE KONDU

Kabe’den Osmanlı Revnaklarının kaldırıldığı iddiasının sorulması üzerine ise Orhan Durgut, Harem-i Şerif’te çalışma yapılırken, her aşamasını çektiğini hatırlatarak, “Osmanlı Revnaklarının söküldükten sonra yerine konulmadığı doğru değil. Sökülen revnaklar yeniden yerine kondu. İnşat nedeniyle 100 kadar revnak fazla geldi, bunlar da İslam müzelerine gönderildi” şeklinde konuştu.

KABE’NİN İLK FOTOĞRAFLARINI ABDÜLHAMİT HAN ÇEKTİRDİ

Kabe’nin ilk fotoğraflarını Abdülhamit Han’ın çektirdiği ifade eden Orhan Durgut konuyla igili şu bilgeleri verdi: “Abdülhamid Han Avrupa’dan fotoğrafçılar getirterek Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’nin fotoğraflarını çektiriyor. Kabe’nin de fotoğraflarının içinde yer aldığı 36 bin fotoğraf halen arşivlerimizde bulunuyor. Zaman zaman kullanılan fotoğrafların arşivinin Yıldız Sarayı’nda olduğunu biliyorum”

ARŞİVİMİ GELECEK KUŞAKLARA BIRAKMAK İSTİYORUM

Fotoğraf arşivinin gelecek kuşaklar için önemli bir miras olacağını anlatan Orhan Durgut, “ 100 bin Mekke-i Mükkerreme ve Medine-i Münevvere fotoğraf arşivim var. İslam şehirleri fotoğraf arşivim var. Türkiye ve İstanbul fotoğraf arşivim var. Bunların bende kalmasını istemiyorum. Bir enstitüde olsun. Geleceğe ışık tutsun istiyorum. Ayrıca tarihçi ve araştırmacılar isterse fotoğraflarımdan veriyorum” dedi.

İYİ Kİ ŞAM VE HALEP’İN FOTOĞRAFLARINI ÇEKMİŞİM

İslam ülkeleri şehirleri projesi hakkında bilgi veren Orhan Durgut, “İslam dünyasında itişmeler, kakışmalar, çatışmalar çok fazla. Hac ve umreye geldiklerinde çok güzel geçiniyorlar.  Memleketine gittiklerinde kavga ediyorlar. Aynı ezanı okuyan, aynı namazı kılan, aynı kıbleye dönen toplulukların kavga etmesini doğru bulmuyorum. İslam toplumları arasında yakınlaşmayı sağlamak için 40 İslam ülkesinde 100 şehrin fotoğraflarını çekip bu ülkelerde sergilemeye karar verdim. Fotoğraflarda gördükleri yerleri gitsinler, görsünler. Bu vesileyle birbirleriyle tanışıp kaynaşsınlar istiyorum. İlk Şam’da ve Halep’de çektim. İyi ki çekmişim şimdi o Şam ve Halep yok. Ortadoğu’da Yemen hariç çekmediğim ülke kalmadı. Bugün itibariyle 62 şehrin çekimlerini tamamladım. Özbekistan’da bu fotoğraflar 3-4 ay sergilendi. İslam şehirlerini tamamlayıp yayınlamak istiyorum. Sergiler açmak istiyorum. Dergiler çıkarmak istiyorum. Bütün İslam başkentleri birbirine tanısın istiyorum. Gidip görmeleri lazım. resimlerini gösteriyoruz ki gidip görsünler, tanışsınlar.” şeklinde konuştu

GENÇLER HAYELLERİNİ POJEYE DÖNÜŞTÜRSÜNLER

Fotoğrafçılık sanatıyla ilgili gençlere tavsiyeleri sorulduğunda ise Orhan Durgut  şu önerilerde bulundu “Fotoğrafçılık geniş bir yelpaze. Her şeyin resmini çekmek fotoğrafçılık değil. Önce konu belirlemeleri lazım. Bir alanda uzmanlaşmaları gerekir. Fotoğrafçılık hayalle başlar. Önce hayal kuracaklar. Bu hayallerini projeye dönüştürecekler. Projelerine göre fotoğraf makinelerini alacaklar ve işlerine aşk derecesinde odaklanacaklar”

Bu haber toplam 2301 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim