• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Genel Başkan Arıcan: Türkiye Yüzyılı'nın ruhunu kültür, sanat, edebiyat oluşturmalı

Genel Başkan Arıcan: Türkiye Yüzyılı'nın ruhunu kültür, sanat, edebiyat oluşturmalı
Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve TYB Kayseri Şubesi’nin iş birliği ile 11 Kasım 2022 günü başlayan ve iki gün süren “Tarihi Yaşatmak Şehri Yaşatmak” bilgi şöleni değerlendirme oturumuyla tamamlandı.

Doğan: Bilgi şöleni Kayseri’ye yakıştı

TYB kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan yaptığı konuşmada, “Tarihi Yaşatmak Şehri Yaşatmak” bilgi şölenin oldukça başarı ile gerçekleştiğini ve bu faaliyetin tarihi eserlerin korunması amacıyla önemli çalışmalar yapan Kayseri’ye yakıştığını ifade etti.

img_5476-001.jpg

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve çalışma arkadaşlarına, TYB Yönetim kurulu Üyesi Ali Kılcı’ya, TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’ya, Kayseri Şube Başkanı Mehmet Hüsrevoğlu ve yönetim kurulu üyelerine, bilgi şöleninde bildiri sunan bilim adamlarına, akademisyenlere ve  şehir tarihi uzmanlarına teşekkür eden D. Mehmet Doğan, bundan sonra da Kayseri’de bu tür programların devam etmesi temennisinde bulundu.

Arıcan: İstanbul’un fethi Kayseri’den başladı

img_5404-001.jpg

TYB Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan konuşmasında önce TYB’nin faaliyetlerine değindi.

Arıcan, Türkiye Yazarlar Birliği kurulduğu 1978 yılından  itibaren sahasında kültürel hayatımızı tanzim eden faaliyetleri gerçekleştiriyor onlardan hepsini değil ama bazılarını şöyle sıralayabilirim: 1992’den beri iki yılda bir düzenlediği Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni, 1981’den beri devam eden “Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri”, dilimizin ve kültürümüzün temel metinleri olan; Mehmet Âkif Ersoy’un Safahat’ı Necip Fazıl’ın Çile’si, A.Hamdi Tanpınar’ın Beş Şehir’i ve Mevlana’nın ölümsüz eseri Mesnevi okumaları, Ahlak şûraları, Milletler Arası Şehir Tarihi yazarları kongreleri, Tarihi Yaşatmak Şehri Yaşatmak ve Tarihî Roman Ve Romanda Tarih bilgi şölenleri, Uluslararası Genç Yazarlar Kurultayları, yazar okulu -yazarlığa hazırlama seminerleri ve Mehmet Âkif Bilgi Şölenleri gelenek haline getirdiğimiz geniş katılımlı faaliyetlerdir.”

“Sürekliliği olan bu faaliyetlerimizin yanı sıra ülkemizdeki tarihi yapıların korunması, ihyası, gelecek nesillere bir miras ve değer olarak bırakılması için farklı şehirlerde bilgi şölenleri düzenleyerek “şehri, tarihi ve insanı” merkeze alan bilgi şölenleri de düzenliyoruz.” Diye konuşan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dün, TYB İstanbul Şube Başkanımız Mahmut Bıyıklı beni aradı, “Mehmet abi Kayserili olduğunu söyledi” dedi. Böyle söyleyerek Ankara’yı Kayseri’ye bağladı. Ben başka bir şey söylemek istiyorum Mehmet abinin müsaadesiyle; “Mehmet abi diyor ki İstanbul’un fethi Ankara’dan başladı.” Ben de diyorum ki; Hacı Bayram-ı Veli, Akşemseddin’i yetiştirdi, peki  Hacı Bayram-ı Veli’yi kim yetiştirdi? Kayseri’deki Somuncubaba... Ayrıca, tüm zamanların mimarı Mimar Sinan ve çok sayıda gönül inası Kayseri’dedir. Buradan hareketle diyorum ki İstanbul’un fethi Kayseri’den başlamıştır.”

Salonda bulunan Kayserilerin büyük bir alkışla eşlik ettikleri konuşmasında Arıcan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı TÜRKİYE YÜZYILI programına değindi.

Arıcan, “Bir devlet politikası olduğuna inandığım Cumhuriyetimizin yeni yüzyılı programının içini doldurmak, sivil toplum kuruluşlarımıza, üniversitelerimize düşüyor. İşte az önce konuştuğumuz tarihi birikimlerimizi, şehirlerimizin fiziki ve gönül mimarlarını tanıtmak bugünün diliyle anlatarak   TÜRKİYE YÜZYILI’nı dünyaya sunabileceğimizi düşünüyorum. Programın ana dokusunu, ruhunu kültür, sanat, edebiyat ve düşünce oluşturmalı diye düşünüyorum. Bunu gerçekleştireceğimiz günler önümüzde duruyor” diye konuştu.

img_5468-001.jpg

Şölenin son değerlendirme konuşmasını yapan Kayseri Şube Başkanı Mehmet Hüsrevoğlu başta Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç olmak üzere programın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Haber: Mahmut Erdemir* Fotoğraflar: Mustafa Ekici

img_5287-001.jpg

Bu haber toplam 432 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim