• İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Harun Yapıcı: PISA 2022 Türkiye Sosyo-Ekonomik Sonuçları (1)

Harun Yapıcı: PISA 2022 Türkiye Sosyo-Ekonomik Sonuçları (1)
PISA’nın, akademik ölçekle beraber sosyo-ekonomik araştırma da yapmaya başlaması, katılımcı ülkeler için çok değerli bilgiler verdi.

Özellikle Türkiye araştırma verileri, çok ilginç tablolar ortaya çıkarıyor. Bu sonuçlar üzerinde açıkça söylemek gerekir ise başta psikolojik danışma ve rehberlik birimleri olmak üzere öğretmen, idareci ve bakanlık bürokrasisi ciddi ciddi düşünmeli ve bir şeyler yapmalıdır. Çünkü olumsuz tutum ve davranışlar, eksi yönde ilerleme kaydetmektedir. Şimdi Türkiye sonuçlarına bir bakalım.

Türkiye’deki öğrencilerin çoğu okulda ve okul çevresinde kendisini güvende hissettiğini belirtmiştir. Öğrencilerin %82’si okula giderken ve %83’ü okuldan eve dönerken kendisini güvende hissettiğine katılmış veya kesinlikle katılmıştır. Öğrencilerin yaklaşık %87’si okuldaki sınıflarda, %80’i ise koridorlar ve kafeterya gibi okulun diğer yerlerinde kendisini güvende hissettiğini bildirmiştir. Bu yüzdeler arasındaki farklar sınıfların, okuldaki diğer yerlere ve okulun çevresine kıyasla daha güvenli olarak algılandığını göstermektedir.

Türkiye’deki öğrencilerin okulda veya okul çevresinde kendini güvende hissetme oranları OECD ülkelerinin ortalamasına göre daha düşüktür. Ayrıca OECD ülkelerinde ve Türkiye’de kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre, dezavantajlı öğrencilerin ise avantajlı öğrencilere göre kendisini güvende hissetmediğini bildirme oranlarının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Okul özellikleri açısından bakıldığında ise dezavantajlı okullardaki öğrencilerin avantajlı okullardakilere göre, devlet okullarındaki öğrencilerin özel okullardakilerine göre kendisini güvende hissetmediğini bildirme oranları daha yüksektir.

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/18620718/harun-yapici/pisa-2022-turkiye-sosyo-ekonomik-sonuclari-1

Bu haber toplam 156 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim