• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Hasan Metin: Dünya: Yerel ve Küresel Oyun Sahası

Hasan Metin: Dünya: Yerel ve Küresel Oyun Sahası
Dünya bir “oyun alanı!” Bu oyun, bireysel, yerel ve küresel bazda oynanıyor.

Çoğu birey, oynadığı oyunun yerel (ulusal) ve küresel bağlantılarını kuramıyor; hatta yerel yöneticiler bile bunun farkında değil; sadece küresel oyuncular farkında.

Oyuna ivme katan motivasyon kazanç (= kâr, çıkar), zengin olma = hâkim olma tutkusu… Bunun için din, kültür vb. her türlü değerler pervasızca kullanılıyor. Yine bunun için yerel yöneticilere (= liderlere) “avantalar ve belli taahhütler” veriliyor; ahali popüler kültürle (!) uyutuluyor, uyuşturuluyor; bunun için her türlü araç-gereç = medya (edebiyat, sanat/film, radyo-tv, internet vs.) seferber ediliyor.

Küresel güç merkezlerinin dini para. Para, bu güç merkezlerinin elindeki en güçlü silah. Para, aynı zamanda tüketim aracı. Para ile her türlü ihtiyaç (yiyecek-içecek ve silâh vb.) alınabiliyor. Para, her türlü ticaretin aracı. Para ile oynama, faiz ve borsa yoluyla gerçekleşiyor. Paranın açmayacağı kapının olamayacağı düşünülüyor. Para ile adamlar tutuluyor, adamlar vuruluyor.

Siyer okurken, o günkü küresel oyunculara (Bizans’a ve Persler’e) bir bakayım dedim. Küresel bu iki büyük ve rakip oyuncu karşısında, İslâm’ın küresel bir güç hâline nasıl geldiğinin, tarihî ipek yolu üzerinden izini sürmek istedim. Ebû Hâşim’in îlâf’ını, ipek yolu ticareti üzerinden okumayı denedim. İpek yolunun üç hattı var:

1) Kuzeyden = Buhara ve Karadeniz üzerinden 2) Yemen-Arabistan üzerinden (= ortadan) 3) Güneyden = Kızıldeniz üzerinden.

Arabistan’ı zengin kılan bu orta yolun güvenliği = îlaf idi. Kureyş, bu zenginlikle hacılara bedava su ve yiyecek vererek bölgede itibar elde ediyordu.

Devamı: https://www.insaniyet.net/dunya-yerel-ve-kuresel-oyun-sahasi/

Bu haber toplam 145 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim