• İstanbul 17 °C
  • Ankara 23 °C

Hece Dergisinin Mitoloji Özel Sayısı Okurla Buluşuyor

Hece Dergisinin Mitoloji Özel Sayısı Okurla Buluşuyor
Hece dergisi her yıl haziran ayında yayımlamayı gelenek haline getirdiği üç aylık tematik özel sayılarından bir yenisi olan Mitoloji Özel Sayısı ile 2023 yılında da okurlarını selamlıyor.

İnsanlık tarihi boyunca etkili olmuş mit kavramının hususiyetlerini gözler önüne sermek ve bugün ne anlam ifade ettiğini ortaya koymak adına disiplinler arası bir çalışma olan Mitoloji Özel Sayısı hazırlandı.

Birbirinden değerli entelektüel ve akademisyenlerin katkı sunduğu bu özel sayının editörlüğünü Uğur Polat ve Merve N. Türksever, yayın danışmanlığını ise "Doğruluk Çizgisi" yazısı ve düzenlediği "Deprem ve Mitoloji" başlıklı toplantıyla da katkı sunan Prof. Dr. Zeynep Sayın yaptı.

Mitoloji Özel Sayısı'nın Kavramsal Çerçeve bölümünün ilk yazısında Prof. Dr. M. Bilgin Saydam, "Mitos'un Tarihi" yazısı ile mitlerin tarihine derinlikli bir bakış kazanmamızı sağlarken Prof. Dr. Cengiz Çakmak, "Mitos'tan- Logos'a Geçişin Arka Planı ve Doğa Filozofları" yazısında Yunan Mitolojisi içindeki mitos ve logos kavramları ile ilişkili bir analiz sunmaktadır. Prof. Dr. Zeki Tez, "Metaller Doğduklarında Kulaklarına Üflenen Adlar" isimli yazısı ile metallere ilişkin bugüne kadar bildiklerimizi sorgulayan tarihî bir perspektif sunarken, Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, "Mircae Eliade'de Mitlerin Özellikleri" yazısı ile mitolojik müktesebatın duayen isimlerinden olan M. Eliade'nin mitolojilere bakış açısını geniş bir yelpazeden ele alarak bizleri yazarın zihin dünyasında gezintiye çıkarmaktadır. Son olarak bu bölümde yazar İbrahim Demirci, "Kur'an-ı Kerim'de 'Esatiru'l-Evvelîn / Mitoloji'" yazısı ile kavramın Kur'an-ı Kerim'deki yerini hatırlatmaktadır.

Söyleşi bölümünde ise ülkemizin yetiştirdiği önemli bilim insanlarından arkeolog Prof. Dr. Fahri Işık ile uygarlığın Anadolu'daki serüveni hakkında Uğur Polat'ın gerçekleştirdiği konuşma yer almaktadır.

Mitoloji ve Edebiyat bölümünde yazar Ali Galip Yener, "Edebiyat Eleştirisinde Mitos Teorisi ve Anlatma Arzusu Üzerine" yazısında edebiyat, mitos ve anlatma arzusu üzerinden bir okuma sunarken Dr. Öğretim Üyesi Zeliha Açar, "Klasik Türk Şiirinde Zâhirî ve Bâtınî Mitoslar" yazısında Türk şiirinde mitosların görünen ve görünmeyen yönlerine ışık tutmaktadır. Yazar Sadık Usta, "Masal ve Ütopya İlişkisi" yazısında, masal ve ütopyalar hakkında gerçekleştirdiği okumalara ilişkin araştırmalarını bizlerle paylaşırken Prof. Dr. Yasemin Mumcu ve Batuhan Erdoğan, "Tevfik Fikret ve Mitoloji" yazıları ile Türk edebiyatının önemli isimlerinden olan Tevfik Fikret'i mitolojinin kadim penceresinden ele almışlardır. Dr. Öğretim Görevlisi Yasemin Bayraktar, "Kirke'nin Adasına Hapsolmuş Bir Ruh: Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Selim'ine Psikomitolojik Bir Bakış" yazısı ile edebiyatımızın önemli simalarından olan Tanpınar'ın yarattığı karakterlerden Selim'i psikomitolojik açıdan incelerken Dr. Araştırma Görevlisi Emel Aras, "Mitikten Moderne: Kahramanın Türk Edebiyatındaki Görünümü Üzerine" Türk edebiyatı ve kahramanlık olgusu üzerine kapsamlı bir okuma sunuyor. Bu bölümde son olarak akademisyen Yasamin Golamrahmani, "İran Mitolojisinin Modern Türk Edebiyatındaki En Derin Yansıması: Şehname" yazısında, İran edebiyatının Türk edebiyatı üzerindeki etkisini Şehname üzerinden ele alan bir yorum sunuyor.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/hece-dergisinin-mitoloji-ozel-sayisi-okurla-bulusuyor-k5600.html

Bu haber toplam 353 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim