• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Hikmet Öğrenmeye Karar Veren Kişinin İlk Yapması Gereken Nedir?

Hikmet Öğrenmeye Karar Veren Kişinin İlk Yapması Gereken Nedir?
Ebu’l-Kâsım Cüneyd b. Muhammed der ki: Hikmet öğrenmeye karar veren kişinin ilk yapması gereken; yaratılana Yaradan’ı tanıtmaktır.

 Sonradan olana, kendisini nasıl var ettiğini tarif etmek. Başlangıcı nasıldı? Öldükten sonra ne olacak? Böylece, Hâlik’ın ve mahlûkun sıfatlarını, kadim ve hadisi bilir. Kul Rabbini tanır, insan yaratıcısını bilir, zayıf kul efendisini bilir; O’na ibadet eder, tevhid eder, tazim eder, davetini ilan eder, itaat etmesi gerektiğini bilir.

Mâlikini bilmeyen, icabet etmesi gereken sultanın saltanatını itiraf edemez, yaratılışı ve yönetimi sahibine teslim etmez. Tevhid, Allah’ın evvelde ve ezelde tek olduğunu, bilmek ve ikrar etmektir. Yanında ikinci bir ortağı, O’nun işlerini ve kendine has işini yapabilen başka birinin olmadığını bilmek ve söylemektir. O’nun dışında hiçbir şeyin zarar ve fayda vermeyeceğini, verip almayacağını, hastalık ve şifa veremeyeceğini, kaldırıp koymayacağını, yaratıp rızık vermeyeceğini, öldürüp diriltmeyeceğini, durdurup hareket ettirmeyeceğini bilmesidir. O’nun celali yücedir.

Âlimlerden birine sorup: “Bize tevhidi açıkla ve ne olduğunu öğret” dediklerinde: “Yakîndir” dedi. “Açıkla” dediler, şöyle devam etti: “İnsanların hareket etmesi veya durmasının, sadece Allah’ın işi olduğunu, eşi ve ortağı olmadığını bilmendir. Bunu yapabilirsen O’nu tevhid etmiş olursun. Bunun açıklaması da, Allah’ı bütün fiillerinde tek kabul etmendir. Zira O’nun fiillerini O’ndan başkası yapamaz. Yakîn ise halis muhlis tevhidin adıdır. Tevhid kâmil olunca muhabbet ve tevekkül tamamlanmış ve yakinen yükselmiş olur. Tevekkül kalbin amelidir. Tevhid kulun söylemesidir. Kalp tevhidi bilirse ve bildiğine uygun davranırsa kâmil olur.”

Devamı: https://www.edebifikir.com/hikmet/hikmet-ogrenmeye-karar-veren-kisinin-ilk-yapmasi-gereken-nedir.html

Bu haber toplam 103 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim