• İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

“Hüseyin Albayrak Hatıra Ormanı”

“Hüseyin Albayrak Hatıra Ormanı”

Türkiye Yarlar Birliği Yöneticilerinden, Trabzon’un bilge kalem ve saygın simalarından Merhum Araştırmacı-Yazar Hüseyin ALBAYRAK anısına Trabzon Ortahisar Belediye Başkanlığı’nın duyarlılıkları bağlamında, daha önce de yapılan görüşme kapsamında,  “Geçmişten Geleceğe Tarihin Çınarları” projesi adıyla bir hatıra ormanı oluşturuldu.

Anılan Hatıra Ormanı fidan dikimi ve konuşmalar için, Ortahisar Belediyesinin ilgili birimince, TYB Trabzon Şubenin mevcut Başkanı Kamuran TUNA bizzat aranarak bilgi alışverişinde bulunulduğu öğrenildi.

“ ONUN, YÜREĞİMİZE EKTİĞİ BİLGE ÇINAR TOHUMLARI BAKİ KALACAK”

TYB Trabzon başkanıyla yapılan görüşmede, kendisinin “Covit-19 tanısı nedeniyle karantina şartlarında bulunduğundan çok arzu etmesine rağmen, anılan faaliyete fiilen katılamayacağını, ancak katılımı uygun olan arkadaşların derhal haberdar edileceği” ifadelerini kullandı. Konuşmasının devamında, “yürüyen kütüphane niteliğindeki Hüseyin Albayrak’ın, kendileri açısından her hususta örnek şahsiyetlerden biri olduğunu ve kendisini ebedi âleme uğurlamış olsak dahi, asla unutulmamalıdır ki onun bize bıraktığı kadim miras ve yüreğimize ektiği bilge çınar tohumları sonsuza dek yeşermeye devam edecektir.” sözleriyle tamamladı.

Konuya ilişkin, Kamuran TUNA, başkanlığında telekonferans yöntemiyle toplanan ve İlhan Sağlam, Neslihan Eyüboğlu, Mümin Sağlam ve H. Nurcan Yazıcı’dan oluşan yönetim kurulu kararı gereği, geçmiş yıllara dair kişisel dostluk ve ortak yaşanmış anılar kapsamında birer konuşma yapmak üzere, isim tespit çalışmasının yapıldığı öğrenildi. Akabinde, pandemi koşulları da dikkate alınarak, dışarıya çıkabilmeleri müsait olduğu değerlendirilen şube önceki başkanlarından, Haydar Çoruhlu ve Yahya Demeli’nin, programa iştiraklerinin sağlandığı bildirildi.

Ortahisar Belediyesi Gençlik Hizmetleri Birimince oluşturulan “Hüseyin Albayrak Hatıra Ormanı” fidan dikim etkinliğine, yazarın oğlu Ömer Albayrak da internet üzerinden canlı katılım sağladı.  

“İSMİN YAŞATILMASI EN BÜYÜK ARZUMUZDUR.”

Etkinliğe katılan TYB Trabzon Eski Başkanı Yahya Demeli; Hüseyin Albayrak’ın Trabzon sevdalısı ve Trabzon aşığı bir yazar olduğunu belirterek, “Son  nefesine kadar Trabzon’la ilgili kitaplar yazdı.  Son nefesine kadar koşturan, çalışan çok değerli bir yazarımızdı. Trabzon’u tüm köylerine kadar gezmiş bir abimizdi. Burada onun adının yaşatılıyor olması önemli. Onun fidelerinin burada büyümesi bizim için, bu şehir için çok anlamlı.” dedi. 

“BİZE HER ZAMAN VE KOŞULDA ÖNDERLİK ETTİ”

Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şubesi Kurucu Başkanı Haydar Çoruhlu ise hatıra ormanıyla merhum Hüseyin Albayrak’a karşı ahde vefanın güzel bir örneğinin sergilendiğini belirterek şöyle konuştu:  

“Ahmet Başkanıma teşekkür ediyoruz. Ahde Vefanın güzel bir örneğini görüyoruz. Hayatının 80 yılının tamamını Trabzon diye yaşayan, Trabzon ile ilgili onlarca eser veren, basın tarihinden tutun da cumhuriyetin kuruluş yıllarında basının Trabzon’daki halini ve vatandaşın halini anlatan eserler yazmıştır. Birçoğumuzun şimdi romanlarda okuduğu Trabzon’umuzun yaşadığı bir göç olayı vardır. 1915’de başlayan ve 1917’de Rusya’daki devrimle sona eren işgale kadar bütün bu bilgileri kitaplarında yazdı. Türkiye Yazarlar Birliğinin Trabzon şubesinin kuruluşunda bize önderlik etti. Burada yöneticiydi. Kamu yararına olan bu derneklerin mutlaka Trabzon’un tarihi ve kültürüyle hareket etmesi gerektiğini söylüyordu. Başkanımız sağ olsun.  Bu konularda kitap basma konusunda, yazarlar konusunda destek veriyor. Bu eserlerin güzel bir veda ile yaşatılması çok önemlidir. Buranın hemen altında çocuk parkı var. Meyve ağaçları var.  Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. İnşallah, çevre düzenlemesiyle ismine yakışır bir alan olacaktır. Basmak isteyip de basamadığı, bizlere emanet ettiği kitaplarının olduğunu biliyorum. Bunlardan bir tanesini de ‘Gönül Dostlarım’ adıyla basıma hazırladığı kitaptı. Bu kitapta yazar dostlarının yazarlık yönlerini anı kitabı şeklinde ele alacaktı. O nedenle onun için ne  yaparsak, yine de azdır diye düşünüyorum.”  Şeklindeki ifadelere yer verdi.

whatsapp-image-2020-12-08-at-00.06.38.jpeg

“ŞEHRİMİZ ADINA BİRÇOK ESERE İMZA ATTI”

Yazar Hüseyin Albayrak’ın Trabzon tarihi, kültürü ve sanatıyla ilgili birçok değerli eserler yazdığına vurgu yapan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, şöyle konuştu:

“Şehrimize hizmet eden böyle önemli bir şahsiyetin hatırası için bir program tertip etmeyi çok anlamlı buluyorum. Bu şehir önemli bir şehir, sıradan bir şehir değil. Trabzon’umuzun nevi şahsına münhasır özellikleri var. Tarihi, kültürü ve sanatı var. Alametifarikası diye tabir ettiğimiz özellikleri var. İşte şehrimizin tarihine hizmet eden 19 Eylül’de ebedi âleme uğurladığımız çok kıymetli bir büyüğümüzü anıyoruz. Onu anarken anlamaya da çalışıyoruz. Onun hakkında çok şeyler anlatılabilir. Birçok kez görüşme fırsatımız oldu. Mesleğinde 60. yıl programını tertip etmiştik. Özellikle milli mücadele döneminde Trabzon ve Karadeniz basınını ele alan kitabını belediye olarak yayınlamıştık. Bu son eseri değildi. Bize mektup göndererek basılacak eserlerinin olduğunu ifade etmişti. Onlar konusunda da hazırız. Milli mücadele döneminde muhacirliğe dönük bilgileri, elimizdeki bulguları bir müze altında kurumsallaştırıp geleceğe devretmemiz lazım. Şehrimizde bir milli mücadele ve muhacirlik müzesi olsun istiyoruz. Çünkü Trabzon bu iş için önemli bir şehir. Bu değerlerimizden de istifade ederek bunu hayata geçirebiliriz. Ben tekrar Allah’tan rahmet diliyorum. Biz de yazarımızın ortaya koyduğu hassasiyeti duyarlılığı belediye olarak kültüre, sanata tarihe önem veren bir anlayışla hizmet etmeye devam edeceğiz. Yazarımızın adını burada yaşatmak bizim için çok anlamlı oldu.” Biçimindeki ifadelerle sözlerini tamamladı. 07.12.2020

 

     Kamuran TUNA

TYB Trabzon Şube Başkanı

 

Bu haber toplam 722 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim