• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

İbrahim Selamet: Bosna’da henüz yazılmayan aşka dair

İbrahim Selamet: Bosna’da henüz yazılmayan aşka dair
Saraybosna’ya yukarıdan bakan tepelerden birindeki Kovaci sakinleri, kıyamet sabahına kadar İslam’ın bayraktarı olarak şehidimiz/şahidimizdir bizim.

Merhum Alija, Cumhurbaşkanı’ydı. Bilge Kral kendine özel bir yer istemedi. Bosna şehitleriyle birlikte olmak istedi. Kovaci Mezarlığı’nda kardeşleriyle beraber kıyamet sabahını bekliyor şimdi. Haksızlık eden, zulmeden, Boşnak Müslümanları katleden tüm canilerden Allah’ın huzurunda hesap sormak üzere… 

Ortodoks Sırplar nedense Türkleri hiç sevmediler. Müslüman Türkler, Boşnak ve Arnavutlar Sırpların yayıldığı topraklarda yaşamamalıydı. Bu sebeple yüzyıllar öncesinde “Od Jadrana do Irana nece biti Muslimana” dediler.

Bosna, bizim ülkemizdir. Başkent Sarajevo (Saraybosna) geçmişe dönük acıların, geleceğe dönük ümitlerin, her şeye rağmen yaşam sevincinin el üstünde tutulduğu şehridir.

Bosna’da kahve geleneği kutsal bir ayin gibidir. Bilenlerin bildiği, bilmeyenlerin de hiç umursamadığı bakır cezve takımıyla, yanında lokumla birlikte servis edilir. Telvenin altında kalıp görünmeyen “Osmanlı yıldızı” işlenmiş sapsız fincanla servis edilirken Türklerin zamanını hasretle hatırlatan acı kahvenin ülkesidir Bosna. Kimileri için de Bosna; bakır cezvede odun ateşiyle pişen sıradan bir kahvedir. 

Kimileri için Bosna; Baş Çarşı içinde sağa sola kıvrılan daracık sokaklar arasındaki fırınlarda (pekara) pişen enfes kıymalı, peynirli, spanać (ıspanak) Boşnak böreklerinin ülkesidir.

Bosna dervişler/âşıklar ülkesidir aynı zamanda. Sarajevo’da, Travnik’te, Mostar’da, Tuzla’daki tekkelerde âşıklar zikrederler gecelerin karanlığında, sabahların seherinde… Baş Çarşı’daki tramvay istasyonunun hemen arkasında yer alan Hacı Sinan Kadiri Tekkesi, otantik yapısıyla, tekke duvarına nakşedilmiş ayetleriyle 350 yıldır Bosna’da yaşananları hiç konuşmadan anlatır ziyaretçilerine. Visoko’dan Travnik’e giderken yanından geçeceğiniz Mesudiye Tekkesi, adı gibi mesut ve safalıdır.  

Devamı: https://www.dunyabizim.com/bosnada-henuz-yazilmayan-aska-dair-makale,2964.html

Bu haber toplam 191 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim