• İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

İhsan Süreyya Sırma TYB İstanbul’un Programına Konuk Oldu!

İhsan Süreyya Sırma TYB İstanbul’un Programına Konuk Oldu!
40. Kitap ve Kültür Günleri kapsamında TYB İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen Kültür Söyleşileri programına Akademisyen Yazar İhsan Süreyya Sırma konuk oldu.

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın açılış konuşmasından sonra söz alan Prof Dr  İhsan Süreyya Sırma üzerine akademik çalışmalar yaptığı Abdulhamit dönemini anlattı.  

Abdulhamit döneminde yaşananların benzerini günümüzde de yaşandığını belirten Sırma şöyle konuştu:

‘’Abdulhamit Bütün dünya Müslümanlarını birleştirmeye çalıştı. Mesela Çin belgelerini ben buldum ilk defa. Çin’de, Pekinde Sultan Abdulhamid adına Üniversite yapılmış. Pekin Hamidiye Üniversitesi. Ben bunu 1996 da tebliğ olarak İstanbul Üniversitesinde sunduğumda tarihçilerimiz ayağa kalktılar, böyle şey mi olur? Falan. İşte belge dedim. Bir kaç sene sonrada bir arkadaşım dedi ki, sen bunları yazdın ve ben seni davet ediyorum, ben Çin’le iş yapıyorum. Git Çine ara belki bulursun. Gittim ve Hamidiye Üniversitesini buldum. Dolayısıyla Sultan Abdulhamit Osmanlı devletinin ulu sultanıdır.  Çünkü onun dedelerinin imkanı çoktu. Ama O parçalanmak üzere olan bir devleti ayağa kaldırdı. O bakımdan sultan Abdulhamid’i iyi bilmek lazım. Batıda, bundan 1950’den önceki zihniyet de bunu bildiği için Abdulhamid’e Kızıl Sultan dediler.

adsizw.png

Biz de hep Kızıl sultan olarak öğrendik. Tarihimizi öğrenmek yasaktı, insan kendi tarihine böyle bir yasak koyar mı? Elhamdulillah şimdi yavaş yavaş Abdulhamid’den söz edilebiliniyor. Bir millet kendi tarihine düşman olur mu? Bu memlekette harfleri bile değiştirdiler. Tarihimizden koptuk. Tarih cahili olduk. Hiç kimse 100 sene öncesini bilmiyor. Bizim çocuklarımız dedelerinin yazdıklarını okuyamıyor. Neden? Osmanlıca yasaklanmış.

 Tarihle bağları koparmak için büyük darbeler vuruldu. İstanbul işgal edildikten sonra adamlar ellerini kollarını sallaya sallaya gittiler. Bunun karşılığında ne verildi iyi araştırmak lazım. Biz neden batıya hesap veriyoruz? Eğer biz kendimizi kabul etmesek başkası bizi kabul etmez.

adsize.png

 

Dün oynanan oyunlar bugün de oynanıyor. Abdulhamid karşıtları aralarındaki  görüş farklılığına rağmen, Abdulhamid’in aleyhinde birleşmesini bildiler: Bediuzzaman Said Nursi’den, Mehmed Akif’e; Enver Paşa’dan, Rıza Tevfik’e kadar... Hatta Tefsir yazarı Elmalılı Hamdi Yazır’a kadar. Ne var ki tarih, bu zevatın bir kaç dönmenin oyununa geldiklerini ayan beyân göstermiştir. Jön-Türk cuntasıyla beraber olup, Abdulhamid’i devirenlerin çoğu yaptıklarına daha sonra pişman olmuşlardır. Ancak bu pişmanlık, memleketi kasıp kavuran, Müslümanları Almanların yanında savaşa sokarak, İstanbul’u ipotek eden İttihat ve Terakki fırkasının devlet terörünü yıkmaya yetmemiştir. Böylece Müslümanlar, Balkan dönmelerinin birbiri ardına gelen sultalarına terk edilmiş ve bugüne kadar, hâlâ bellerini doğrultamamışlardır.

adsiza.png

 

 

 

Bu haber toplam 308 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim