​İmha-İnşa

Elif SÖNMEZIŞIK AYDIN

-Ruzname; Kelime Günlüğü’nden-

Korona hâlleri yaşadığımızdan bu yana hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına dair vurgular art arda sıralandı –ki bu günlükte de dile getirildiği fasıllar mevcuttur.  Bir şekilde zihnimize mıhlanmış gibi duruyor büyük değişim. Sonraya belirsizliklerin tedirginliği de yanına ilişmiş hâlde.

İki ramazan oldu daha önce hiç yaşanmamış türden kısıtlamalarla tanışalı. Yine o eski ramazanlara kavuşur muyuz… meçhul. Başka türlü, zoraki bir içe kapanma hâli yaşıyoruz.

Geçen seneki Ramazan gibi değil bu. Bunalmış, hastalıkla ilgili her türlü yorumdan ve yargıdan bezmiş, hastalık korkusunu aşıp aşı tedirginliğine yol almış, kendi korunaklı özelini inşa için durmaksızın çaba sarf ederken göçüp giden yakın-eş-dost haberlerinden yorulmuş kafilelere benziyoruz.

Hastalık fikrinden de vakalardan da yorgun herkes. Dünya Sağlık Örgütü, “durun; daha bu başlangıç, bunun gibi çok salgın göreceğiz” manasına gelen açıklamalarıyla dünya üzerindeki her kader çizgisini aşağı yukarı eşitleyen bir felaket zincirini haber veriyor gibi. “Göreceğiz” derken bizi mi kastediyor yoksa sonraki nesilleri mi acaba, diye düşündürüyor.

20. yüzyıl boyunca insanlığın elinde imha gücü devamlı artan yok edici bombalar icat edildi. 21. yüzyılın ilk çeyreğini yaşarken imha silahları görülmemiş biçimde dünya gündemini meşgul etti. Elbette üretilen yok edici teknolojinin imha gücünün artışı hiç hız kesmedi.

Ortalama bir toplum huzuruna kavuşmayı isteyen, kendi kendine yetme gayesinde olan milletler için iki arada bir derede durumlar vardı. Süper güçlerin imhadaki bayrak yarışının neresine konumlanacak ve milletini en azından teskin edecek vasatı nasıl yakalayacaktı? Suriye’de yoğunlaşan savaş, göç, işgaller ve bitmeyen Ortadoğu krizleri derken ekonomik darboğazı derinleştiren bir hastalık çıkageldi.

Korona, kısım kısım alışkın olduğumuz kimi küçük salgınlardan sonra tecrübe etmediğimiz bir korkuyu ateşledi önce. Şimdi ve geleceğe dair endişeler arttı. Hastalığı yaşamak, ondan kurtulmak, kurtulduktan sonra yeniden yakalanma ihtimali, mutant virüslerle yenilenen ve yinelenen tedirginlik, kronik korku ve aşınmalar başgösterdi.

Devamı: https://www.yenisoz.com.tr/yazarlar/imha-insa-6425/

Bu yazı toplam 338 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim