İstiklal Marşı'nın 1924-1930 yılları arasında okunup çalınan acem-aşiran bestesinin bestekarı olan Ali Rifat Çağatay'ın (ö. 1935) Bülbül ve Ordunun Duası şiirlerini de bestelediğini biliyoruz. Türk mûsıkîsine Batı tekniğini tatbik etmek isteyen ve violonsel, piano, flüt, kontrbas vb. Batı sazlarını da katarak Türk mûsıkîsi konserleri veren Ali Rifat,
İlmi az, görgüsü çok, fıtratı yüksek bir imam
Tanırım ben, ki hayâtında tanıtmıştı babam.
"Kim bilir; şimdi ne âlemde benim şanlı Köse'm;
Görmedim üç senedir, bâri gidip bir görsem..."
Mısralarıyla başlayan Bosnalı Ali Şevkî Bey'e ithafen yazdığı Köse İmam'ı operet formunda besteler. Şiir Âkif'in, baba dostu bir imamı ziyaret etmek istemesiyle başlar. Ziyaret esnasında kocasının zorbalığına maruz kalan bir kadın üzerinden kocayı ve devrin istibdat dönemini eleştirir.
Kayıp olan bu bestenin birkaç ay önce bulunduğu haberini almıştık. Müzisyen ve araştırmacı Hüseyin Kıyak, gayretli ve ısrarlı çalışmalarının sonucunda Ali Rifat Çağatay'ın Brüksel'de yaşayan öğrencileri Enise Can ve Fulya Akaydın'ın evrakı arasında bulduğu besteyi hummalı bir çalışmanın ardından geçtiğimiz cumartesi akşamı (23 Aralık 2023) Zeytinburnu Kültür Sanat'ta müziksever izleyicilerin ve meraklıların beğenisine sund.
Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/ismail-gulec/2023/12/26/akifin-kose-imam-opereti
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.