• İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

İsmiyle müsemma bir Osmanlı hanımefendisi: Münevver Ayaşlı

İsmiyle müsemma bir Osmanlı hanımefendisi: Münevver Ayaşlı
Merhum Prof. Dr. A.Haluk Dursun, Dursun Gürlek hocalarımız gibi birçok kültür tarihçisinin sohbet ve yazılarından Münevver Ayaşlı Hanımefendi’nin ismini duymuş, bazı eserlerini zevkle okumuştuk.

 İbnülemin Mahmut Kemal Bey “Aferin merdane yazıyor” dermiş. Bir methiyede Nazım Kıbrısî Hz.’nin internette yayınlanmış bir sohbetinden işittik. O da rahmetle minnetle yâd edip Dersaadet kitabını gençlere göstererek tavsiye ediyor. Bu vesile ile kitaplarını yeniden mütalaa ve yeni nesle tanıtma ihtiyacı hissedip bu yazıyı kaleme aldık.

Münevver Ayaşlı 1906-1999 yılları arasında yaşamış. Dönemin tarihi ve siyasi mevzularına şahit olduğunu, her meseleyi iyi anladığını eserlerindeki malumattan anlıyoruz. Boğaziçi, İstanbul konak ve yalıları, dönemin mümtaz devlet adamları, müellifleri, şairleri ve onların eşleri, çocuklarından arifâne, zarifâne bahsediyor. Birçok tarihi, manevi mekânı da hikayeleri ve menkıbeleriyle güzel bir Türkçe ve uslupla nakletmesi, nüktelere de yer vermesi okuyanı hayran bırakıyor.

Asker kızı ve Büyükelçi Sadullah Bey’in eşi. Bu vesileyle memleketin çeşitli vilayetlerinde ve Fransa ve Almanya ile Avrupa’nın birçok yerinde bulunmuş, yüksek tahsilini de Fransa’da yapmıştır. Meşhur müsteşrik Lui Massignon’dan tasavvuf dersleri almış Mevlevi muhibbanıdır. Saray terbiyesi ve eğitimi almış, Farsça ve Arapça öğrenmiş bir Osmanlı münevveri ve entelektüeli. Gazetelerde çeşitli konularda yazıları var, hatıraları var. Romanları tefrika edildi.

“Benim İstanbul hakkında yazdıklarımı, benim gibi eskinin kalıntılarından pek az kişi hatırlar. Bizden sonra gelenler, bu âlemi hiç görmemiş, duymamış, mevcudiyetinden bile habersiz kimselerdir. Şayet bu satırları okurlarsa soracaklar, ‘Bunlar masal mı, hakikat mi, Yoksa bunların gözlerine görünen bir serap mı?’ ”

“İstanbul musikîsiyle, edebiyatıyla, güzel sanatlarıyla, tasavvufu ve gündelik hayatı, leziz yemekleri, zarif insanları ve nükteleri ile bitip tükenmez. Fakat biz tükendik, üzüntüden, yeisten, ümitsizlikten biz tükendik” ...der Dersaadet adlı kitabında. Osmanlı devletinden Cumhuriyet Türkiye’sine geçiş dönemlerini, sancılarını, dönüşümlerini yaşarken eskiyi, o muhteşem mazimizi, ilmimizi, irfanımızı hıfzetmeye ve genç nesillere nakletmeye çalıştığını görüyoruz kitapta.  

“Bu misli olmayan şehrin hayat hikâyesini, bu şehir için olduğu kadar, bizim milli varlığımız ve imparatorluğumuz ve bütün dünya için muazzam bir hadise olan İstanbul’un fethini yazmamak mümkün mü?...” der kitabın başında.

Feth-i Mübîn başlıklı yazısında İstanbul’un fethinden Osman Gazi’nin “İslambol’u aç gülzâr yap” diyerek gelecek nesle vasiyetinden bahseder. İstanbul bu vasiyetten mütevellit Fatih Sultan’dan önce de çok kez muhasara altına alınmış adeta fethin davul seslerini Bizans’a duyurmuştur. Ve yedinci muhasarada 1453 senesinde 53 gün süren çetin mücadelede şehir fetholunmuş, Müslümanlık âleminde tarihin en büyük vak’ası olmuştur.

İstanbul’un azizliğini Ahmed Kuddusi Haz. (v.1850) şöyle nazmeder:

Selâtin-i cihânın a’zamı sultân-ı İslâmbol

Nücûm-âsâ tecemmu eylemiş merdân-ı İslâmbol

 

Anı medh eylemiştir on sekiz bin âlemin fahri

Budur ez- cümle memdûhiyyete bürhân-ı İslâmbol

 

Kişi sâlihleri sevmekle anlardan olur lâ-büdd

Muhibbân heb ulu kişi nisâ sıbyân-ı İslâmbol

 

Fatih Sultan’ın dünyaya gelişi ile birlikte tabiatta, insanda, hayvanda ne alametler belirdiğini kitaptan okuyalım;

Bu haber toplam 201 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim