• İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Kadın Şairler Meclisi Şiir Dinletisi Yoğun İlgi Gördü

Kadın Şairler Meclisi Şiir Dinletisi Yoğun İlgi Gördü
Kadın Şairlerden Şiirler Geçidi..

Türkiye Yazarlar Birliği(TYB) Ankara Şubesi,  Kadınlar Şairler Meclisi Şiir Dinletisi programı düzenledi. Programda TYB Ankara üyesi kadın şairler birbirinden güzel şiirlerini okurken, akademisyen Türk Halk Müziği  ses ve saz sanatçısı Sedat Ayyıldız  fon müziği  ve türküleriyle şiir dinletisine  renk kattı.

Programın açış konuşmasını yapan TYB Ankara Şube Başkanı şair-yazar Mehmet Sait Uluçay, kadın şairlerin derin duygularını, güçlü ifadelerini ve hayal güçlerini keşfetmek amacıyla programı düzenlediklerini belirterek, duygularını şöyle ifade etti: “Şiir, insanların duygularını ifade etmenin, dünyayı anlamanın ve hayal gücünü paylaşmanın eşsiz bir yoludur. Bu akşam, kadın şairlerin kaleminden çıkan sözlerle, kadın şairlerimizin duygularını daha derinden hissetme ve  anlama fırsatını yakalayacağız. Son yıllarda kadın şairlerimiz, güçlü şiirleriyle seslerini daha gür bir şekilde duyurmakta, toplumun değişimine katkı sağlamakta ve duygularını cesurca ifade etmektedirler. Şiirlerinde, yaşamın zorluklarına meydan okuma cesaretini, sevgiyle dolu anılarını ve hayal gücüyle dokunaklı anlatımlarını çok güzel ifade ettiklerini görüyoruz.”

  Kadınların Özel Bakış Açısı

“Şiir dinleti programıyla sadece kelimelerin gücünü değil, aynı zamanda kadınların dünyaya kattığı özel bakış açısını da keşfedeceğiz. Sözlerin arasında dolaşırken, kadın şairlerin kendi deneyimleri, duyguları ve hayalleriyle şekillendirdikleri, kendi gerçekliklerine, sevinçlerine, acılarına ve umutlarına ve özlemlerine tanıklık edeceğiz” diyen şair-yazar Mehmet Sait Uluçay, etkinliğin amacını şöyle açıkladı “Kadın şairlerin sanatını anlamak, takdir etmek ve onların seslerini daha geniş kitlelere duyurmak adına bir fırsattır. Umuyorum ki bu gece, duyduğumuz her bir kelime, bizi düşündürür ve duygusal bir deneyim yaşatır. Bu program,  sadece bir dinleti değil, aynı zamanda farkındalık yaratmak, kadın şairlerin sanatını daha geniş bir kitleyle buluşturmak ve kadınların edebiyat dünyasındaki önemli yerini vurgulamaktır.”

Kadınların Sanattaki Rolü

Programda kadınların sanatta ne kadar büyük rol oynadıklarının yakinen görüleceğini anlatan Uluçay sözlerini şöyle tamamladı “Şiirin büyüsü, dilin sınırlarını aşarak bizi farklı dünyalara taşıyacaktır. Şiir, duygularımızın dili, hayallerimizin kanadıdır. Bu dinletide, kadın şairlerin kelimeleriyle bir araya gelerek, hissettiklerimizi paylaşacak, dünyaya farklı bir pencereden bakacak ve kadınların sanatta ne kadar büyük bir rol oynadığını bir kez daha göreceğiz. Yorumlayacakları her bir şiirde, belki de kadının gücünü, zayıflığını, direnişini ve sevgisini bulacağız. Sihirli sözlerin, müzikal seslerin arasında dolaşırken, kendi içsel dünyamıza bir yolculuk yapacak, yaşamımızdaki anlamları yeniden keşfedeceğiz.”

Kadın Şairlerin Zorlukları

Programın sunuculuğunu yapan şair Deniz Garipcan ise Türk ve dünya şiirinde kadın şairlerin dünden bugüne süren edebiyat yolculuklarında farklı engellerle karşılaştıklarını, kadınlara dolayısıyla kadın şairlere üniversitelerin kapılarının uzun süre açılmadığını belirterek, “(Kadınlar Üniversitesi) ilk mezunlarından birisi olan kadın şairlerimizden Şükûfe Nihal da evliliğin devamına engel ettiği gerekçesiyle Darülfünun’a kaydı yapılmadığından ilk eşinden ayrılmıştır. Üst sınıfa mensup Şükûfe Nihal’in tersine yoksul bir evde doğan Yaşar Nezihe ise eğitim hayatını ancak bir yıl sürdürebilmiştir. Okul çağına geldiğinde okumasına izin vermeyen babasından gizli olarak okula devam etmiş; ancak bu durumu öğrenen babası kendisini evden kovmuştur. Ahmet Rasim okuyan kadınlara, toplumda, şüpheyle bakıldığını ifade eder. Kuşkusuz okuma-yazması istenmeyen kadınların şiir yazması hiç hoş görülmeyecektir. Trabzonlu şair Fıtnat Hanım, ilk  eşinin kendisini şiir yazmayı yasakladığından yakınır. Leylâ Hanım’ın şair Feride Hanım’la ilgili bir hatırası şiir ve edebiyatla ilgili kadınları yalnız erkekler değil aynı zamanda kadınlar tarafından da yadırgandığını gösteren örneklerden biridir” şeklinde konuştu.

81c0e81b-d364-4149-a9f7-0ff64ac857f3.jpg

Kadınların Her Konuda Yazamaması…

Okuması, yazması tercih edilmeyen kadınların  aşk gibi konularda yazmaları ise tehlikeli  görüldüğünü anlatan sunucu-şair Deniz Garipcan şunları söyledi” Gerçekten de aşk konusunda yazan kadın şairler; aile, akraba ve edebiyat çevrelerinin tepkilerine maruz kalmışlardır. Aile ve edebiyat çevrelerinin kadın üzerinde oluşturduğu baskı sebebiyle kadınlar aşk üzerine yazarken dış sansürden daha önce oto sansürle baş etmek zorunda kalmışlardır. Trabzonlu Fıtnat Hanım, şair kadınların aşklarını söylemekten çekindiklerini ifade eder. Kamuoyunun tesirini acı bir biçimde yaşayan şairlerden biri de İranlı şair Furûğ Ferruhzad’tır.” Gerçekten de kadın şairler daha baştan erkek edebiyatçılar tarafından görülmek istenmez. Ahmet Rasim de Mihrünnisa Hanım’ın bir şiirini okuduğunda bu şiiri bir kadının yazmış olabileceğini kabul etmek istemediğini itiraf eder.”

Batı’da bir çok ülkede de kadın şairlerin zorluklarla karşılaştıklarını ifade eden şair Deniz Garipcan” Ellen Moers edebî hayatın alışverişlerinin edebiyatı nasıl beslediğini, bu alışverişin dışında bırakılan İngiliz ve Amerikan kadın edebiyatçıların nasıl acı çektiklerini dile getirir. İngiltere ve ABD’nin tersine XVII. yüzyıla kadar Fransa’da kadın edebiyat ve toplum yaşamında bir geleneğe yaslanmıştır. Bütün engellere rağmen yazmaktan vazgeçmeyen kadın şairlerin çoğu ise hak ettikleri ilgiyi görememiş; gerektiği gibi değerlendirilmemiştir. Şair Şeref Hanım kadın şairlere yapılan haksızlığı şiirlerinde gözler önüne sermiştir. Aslında sorun kadın ya da erkek değil, şair olmak merkezinde toplanmalıdır. Kuşkusuz bütün ayrımcı yaklaşımlara karşı durmak gerekir. Ancak, kadınların başka alanlarda olduğu gibi şiir dünyasında da açık veya gizli bir biçimde engellendiği tarihsel bir gerçektir.” değerlendirmesinde bulundu.

5669119e-5666-45a3-b727-56bfd36c28ff.jpg

Kadın Şairlerden Şiirler Geçidi..

Programda, Seyre Dalan Ruhum adlı eserin sahibi  Ahu KAZAN, Göğsümüzdeki Nar eserinin sahibi Banu SANCAK,  Sen Gitte Ruhun Gelsin eserinin sahibi Çiğdem KADER, Yoksun Aslında-Varsın Aslında eserinin sahibi Elif Reyya NAZ, şair-yazar Emine BALLI, interaktif şiir kitabı Enel Aşk’ın yazarı Funda Özyurt ARGUN, TYB Ankara Şube Sekreteri şair-yazar Kezban ELDEMİR,  şair Müzeyyen KESKİN, Tarihi Konuşturan Kadınlar eserinin sahibi Necla Arpa GÜLAÇAR,  El Yüreği Tutunca  şiir kitabının yazarı eğitimci-şai Rana İslam DEĞİRMENCİ, şair Sibel Umur ÖZDEMİR, şair Şerife Köksal BADISABA, şair Şirvan ÇELİK  birbirinden güzel ve duygularını söylediler.  Akademisyen ses ve saz sanatçısı Sedat Ayyıldız ise kadın şairlerin şiirlerine fon müziği ile eşlik ederken,  söylediği  türkülerle de programa renk kattı.

Yüksek Katılım

Yoğun ilgi gören programa, Samsun Eski Milletvekili Musa Uzunkaya, Türkiye İş Kurumu Eski Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, TYB Ankara Şube Başkan Yardımcısı Şahin Ali Şen, Şube Sekreteri Kezban Eldemir, Yönetim Kurulu Üyeleri Nevin Balta, Muhammet Işık’ın yanı sıra çok sayıda şair ve yazar katıldı.

Program TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay’ın kadın şairlere Teşekkür Beratı takdim etmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

071705ac-3ffa-4fba-98ef-66274fcfbf4a.jpg

 Haber: Şahin Ali Şen

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 966 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim