• İstanbul 17 °C
  • Ankara 23 °C

Kadir Üstün: Hamas’ın ateşkesi kabulü ve İsrail’in Refah Operasyonu

Kadir Üstün: Hamas’ın ateşkesi kabulü ve İsrail’in Refah Operasyonu
Hamas pazartesi günü ateşkesi kabul ettiğini açıklamasına karşın, İsrail anlaşmanın istedikleri seviyede olmadığını ancak görüşmeler için Doha’ya heyet göndereceklerini açıkladı.

Bununla birlikte Refah operasyonunun planlandığı gibi devam edeceğini söyleyerek Washington’ın istediklerine kulak asmaya niyeti olmadığını da gösterdi. CIA Direktörü Bill Burns’ün Doha görüşmeleri için bölgede olmasına ve Biden yönetiminin Refah operasyonuna açıkça karşı olmasına rağmen, Netanyahu hükümeti geri adım işareti vermiyor. Biden yönetiminin İsrail’e silah sevkiyatını dondurduğu ve bu yüzden Netanyahu’nun Refah operasyonunu geciktirdiği yönündeki haberler sonrasında Hamas’ın ateşkesi kabul etmesi kritik bir dönüm noktası teşkil ediyordu. Ancak Netanyahu’nun başından beri bu savaşı hem sürdürme hem de bölgesel olarak genişletme çabası, ateşkes çabalarının önündeki en büyük engel olarak öne çıkıyor.

 

BİDEN SİLAH SEVKİYATINI DONDURDU

Geçtiğimiz hafta sonu, Hamas’ın sadece ateşkese razı olmadığı ve savaşın bitirilmesinde ısrar ettiğinin basına yansıdığı bir aşamada, Netanyahu Refah’a her halükârda gireceklerini söylemişti. İsrail’in Doğu Refah’taki Gazzelilere bölgeyi boşaltmalarını söylemesi sonrasında operasyonun gerçekleşmesinin an meselesi olduğu düşünülüyordu. Bunun üzerine Hamas’ın ateşkesi kabul ettiğini açıklaması, Biden yönetiminin perde arkasında İsrail’e silah akışını dondurarak yaptığı baskının işe yarayacağını umduklarına işaret ediyordu. Ayrıca Hamas uzlaşmaz taraf olarak görünmekten kurtulmuş oluyordu. Ancak hem Netanyahu hükümeti hem de Amerika’daki İsrail taraftarları, Hamas teslim olmadıkça veya yok edilmedikçe nihai bir anlaşma olamayacağını savunarak zaten maksimalist bir pozisyon almışlardı.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/kadir-ustun/hamasin-ateskesi-kabulu-ve-israilin-refah-operasyonu-4619644

Bu haber toplam 144 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim