• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Kalpazan Bir Film Olarak Kefernahum

Kalpazan Bir Film Olarak Kefernahum

Recep Ayık yazdı...

Sinema veya daha geniş anlamıyla dramatik sanatlar, etkileyiciliği açısından her zaman dikkate değer oldu. Yazılı veya sözlü eserlerin okuyanlarla dinleyenlerle kurduğu ilişki muhatap sınırını getirmekle beraber dramatik sanatlar, mesajlarını çok daha kısa zamanda çok fazla insana aktarma kabiliyetine sahipti. Muhatabın etkilenmesi de müesses nizam açısından dramatik sanatların kontrol edilme ihtiyacını doğurdu. Kontrol edilen sanat da güdümlü hale geldi. Günümüzde dramatik sanatların, özel olarak da sinemanın güdümlü bir silah yani sanat olduğu su götürmez bir gerçek.

Güdümünden birçok insanın, insanımızın nasiplendiği filmlerden biri de hiç şüphesiz Kefernahum. Kefernahum ismi de rastgele seçilmiş bir isim değil. Riyazü's-Salihîn'in Tevbe bölümünde 99 kişiyi öldüren bir katil anlatılır. Katil, bağışlanma umudu içinde bir rahibe gider. Rahip, artık bağışlanmasının mümkün olmadığını söyleyince onu da öldürüp cinayet sayısını 100'e tamamlar. Tekrar bağışlanma umudu taşıyan katil bu kez bir alimin kapısını çalar. O da katile yaşadığı şehirden çıkmasını, iyi insanların yaşadığı şehre gitmesini tavsiye eder.[1] Bazı İslam alimleri bu hadiste geçen iyilerin ve kötülerin yaşadığı şehirleri merak edip araştırmışlardır. Araştırmalardan hasıl olan kanaat üzere iyilerin yaşadığı şehrin Nasıra, kötülerin yaşadığı şehrin ise Kefera (bugünkü ismiyle Kefernahum) olduğunu ifade etmişlerdir. Muharref Matta İncili'nde de Kefernahum gazaba müstehak bir yer olarak tavsif edilmektedir.[2]

2018 yapımlı film, Beyrut'un mülteci mahallelerinden birinde geçiyor. Mülteci bir çocuk olan Zain'in hikayesi, filmin omurgasını oluşturuyor. Ailesi ve kardeşleriyle mülteci mahallesinde yaşama tutunmaya çalışan Zain, fakirlik ve cahilliğin kol gezdiği mahallede var olmaya çalışıyor. Canı kadar sevdiği kız kardeşi Seher'e asılan mahalle bakkalı gençten nefret ediyor. Ailesinin kardeşini bakkal gençle evlendirme kararından sonra evden kaçıyor. Sokaklarda yatıyor. Kendisi gibi bir mülteci kızla tanışıyor. Kaçak çalışan bu genç kızın aynı zamanda gayrimeşru bir ilişkiden doğan küçük bir çocuğu var. Barakada yaşıyor. Zain, genç kızın oğlu Yunus'a bakıyor, kız çalışırken.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/kalpazan-bir-film-olarak-kefernahum-k5971.html

Bu haber toplam 156 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim