• İstanbul 16 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 12 °C
  • Konya 10 °C
  • Sakarya 12 °C
  • Şanlıurfa 19 °C
  • Trabzon 15 °C
  • Gaziantep 10 °C
  • Bolu 8 °C
  • Bursa 10 °C

Kanlı Zalimin Ettiği İşler ve Nedim Bey’e İnce Bir Sitem

Kanlı Zalimin Ettiği İşler ve Nedim Bey’e İnce Bir Sitem
1. Bölüm: Kuraklık

Tek daldan yirmi başak çıkan verimli buğday tarlalarının, bahtsız Macaristan veliahtı kahpe bir kurşunla katledildiğinden bu yana görülmemiş kuraklıkla büyük çatlaklara bölündüğü günlerde, kasabanın yaşadığı tek sıkıntı açlık ve susuzluk olarak kalsaydı eğer, Naciye Teyze yıllar sonra dönüp ağdalı sıcaklar altında yaşanan bu uğursuz günleri torunlarına anlatırken bu kadar derinlere dalmayacak, kasabalının bazılarının hayatta kalmak için tek çare olarak göçü seçtiklerini bazılarınınsa bir yudum su bulabilmek için toprağı yarıp çıkan hayvanatı yiyerek hayatta kalabildiklerini tatsız bir hatıra olarak anlatmakla yetinecekti. Oysa şimdilerde kızlarını komşu köyün gelinleri sanacak kadar zayıflayan hafızası zaman cetvelinin küçük bir aralığına sıkışmış olmasına rağmen, bazen seccadesi üzerinde ellerini duaya açmışken dalıp giderek, çoğunlukla da gecenin nurunda ağzında belli belirsiz dualar ve gözlerinde yaşlarla sıçrayarak uyandıran rüyaları aracılığıyla o günleri biteviye yaşıyor, insanların güneşten rengi solmuş tozlu kıyafetlerini, alın terlerini silen beyaz mendilleri, hele ki bıyıkları dudaklarının üzerine sarkmış Ambarcı Ağası Nedim Bey karşısında kasketini iki eliyle karnının üzerinde tutarak tüm çaresizliğine rağmen müdanasız konuşan Hasan Amca’nın ses tonunu tüm iniş çıkışlarıyla hatırlıyor, unutkan bir hafızadan beklenmeyecek çeviklikle zamanda yolculuk yapıyordu.

Böylesine şiddetli yağmurların yağdığı gecelerde torunlarının masal özlemiyle dinleyesi geldiğinde, hem belki biraz da hafızasını geri kazanmasına yararı dokunur diye ısrarla “Anlatsana nine, Hasan Amca niye kabul etmedi de bunca belayı başına çekti?” ricalarını ikilettirmeden tane tane anlatmaya başlar, nemli gözlerini bazen uzun uzun kapatarak gençlik yıllarına tekabül eden o günleri tekrar yaşardı.

Kıtlık zamanı yaklaşırken iş bilmezleri ve etrafındaki yağcıları ambar ağalığından uzaklaştırıp halkın övgüsünü kazanmasa ve garip-gurebanın umudunu bağladığı yegâne dilek ağacı haline gelmese, Nedim Bey’in bu zulmü yapacak gücü yoktu ya, kader işte… Hasan Amca’nın imtihanı böyle uğursuz bir zamana denk gelmişti. 

Devamı: https://edebifikir.com/hikaye/kanli-zalimin-ettigi-isler-ve-nedim-beye-ince-bir-sitem.html

Bu haber toplam 213 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Şiir Ezber mi Bozacak Rahatsız mı Edecek?08 Eylül 2025 Pazartesi 10:43
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim