• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Kayseri ve Develi’nin Manevi Mimarlarından Numan Cebeci Hoca Anıldı

Kayseri ve Develi’nin Manevi Mimarlarından Numan Cebeci Hoca Anıldı
Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi’nin düzenlediği Unutulmaz Şahsiyetler programları devam ediyor.

 Bu hafta Kayseri ve Develi’nin önemli manevi mimarlarından olan Numan Cebeci halk arasında tanınan lakabıyla Kara Müftü hoca düzenlenen programla anıldı. 

Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi Konferans Salonunda gerçekleşen programa Şube Başkanı Mehmet Hüsrevoğlu, Yazarlar Birliği üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Numan Cebeci hocayı yine kendisi de bir İlahiyat Profesörü olan torunu Kayseri Üniversitesi Develi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lütfullah Cebeci hoca anlattı. 

Lütfullah Cebeci konuşmasında dedesinin Develi’de çok sevildiğini ve uzun yıllar müftülük görevi yürüttüğünü anlattı. Dedesi ile ilgili çeşitli hatıraları anlatan Lütfullah Cebeci kendisi dört yaşlarındaki iken dedesinin vefat ettiğini ve Develi’deki cenaze merasiminin büyük bir katılımla gerçekleştiğini anlattı. Özellikle Milli Mücadele döneminde verdiği katkılar ve vatandaşların Milli Mücadele’ye olan desteklerini sağlamak konusunda büyük çabalar gösteren ve bu konuda çok cesur hareket eden bir şahsiyet olduğunu anlattı. Milli Mücadele’ye destek verilmesi konusunda verdiği fetvanın çok etkili olduğunu ve gerek Kayseri’de gerekse yurdun diğer bölgelerinde Milli Mücadeleye önemli bir destek sağlanmasına vesile olduğunu vurguladı. Dedesinin Develi’de müftü olarak uzun yıllar görev yaptıktan sonra birtakım şikayetlere muhatap olduğunu kendisinin vaaz ve nasihatlerinden rahatsız olan bazı  çevrelerin etkileri ile dedesinin Ankara’nın Kalecik ilçesine müftü olarak atandığını ve bu sürgün atamaya çok üzüldüğünü anlattı. Bu nedenle ailesinin bir kısmının Develi’de bir kısmının Ankara’da olmasından çok rahatsız olduğunu ifade etti. Buradaki görevinden sonra ise yine Ankara’nın Haymana ilçesinde görev yaptığını ve emekli olana kadar görevine devam ettiğini vurguladı. Lütfullah Cebeci dedesinin çok zengin bir kütüphanesinin bulunduğunu ve bu kitapların önce babasına sonra da kendisine geçtiğini ifade ederek, dedesinin ilim yolundaki gayretlerini devam ettirmeye gayret ettiklerini vurguladı.

UZUN YILLAR SONRA ANLATILAN ATATÜRK’LE GEÇEN BİR DİYALOG

Prof. Lütfullah Cebeci konuşmasında uzun yıllar sonra dedesinin amcasına anlattığı ve çok ilginç bir anıyı da şöyle anlattı:

“Amcam bize de bu yaşananları daha sonra anlatmıştı. Amcamın anlattığına göre, bir gün dedemi jandarmalar gelip götürmüşler. Daha sonra kendisinin Ankara’ya götürüldüğünü öğrenmişler. Bir süre sonra dedem geri dönmesine rağmen herhangi bir şey anlatmamıştı. Fakat aradan uzun yıllar geçtikten sonra bu olayla ilgili olarak bazı şeyler anlatmış. Ankara’ya götürüldükten sonra bir süre kapalı bir yerde tutulduğunu ve daha sonra buradan çıkarılıp Atatürk’ün yanına götürüldüğünü anlatmış. Burada kendisinin karşısında aralarında geçen diyalogu da şöyle anlatmış. 

Devamı: https://www.kayserihakimiyet2000.com/haber/kayseri-ve-develinin-manevi-mimarlarindan-numan-cebeci-hoca-anildi-3599.html

Bu haber toplam 311 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim