• İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

Kendine Tapmanın Muhtasar Tarihi: Fors-modern GYM Kültürü

Kendine Tapmanın Muhtasar Tarihi: Fors-modern GYM Kültürü

Hobi bahçesi bezirgânlığı, türbedarlık, kabristan mihmandarlığı, home office grafikerlik, çocuk bakıcılığı, pastel boya tamirciliği ve bisiklet turu organizatörlüğünden sonra hayatı anlamlı kılmak ve atmosfer basıncını makul seviyeye düşürmek adına giriştiğim 759. hayata tutunma teşebbüsünü de elime yüzüme bulaştırmış olmanın haklı gururu ve sevinciyle bu uzun cümleyi noktalıyorum.

Muhteremler, nekahet sultanlığının vezir koltuğuna oturduğum bir Ramazan-ı Şerif gecesi kalbime ilham olunan, “Ey oğul! Sen ki zübde-i âlemsin! Yeryüzüne dağılan basıncın ağırlığından nasibini almak için daha ne bekliyorsun?” nidalarına kulak kabarttım ve ivedi bir eylem planıyla fitness yapmaya karar verdim.

İki yıllık eylem planının beşinci ayında bench press tabir edilen göğüs şişirme antrenmanında ense kökümde peyda olan grizu patlamasının ardından soluğu nöroloji kliniğinde almak zorunda kaldım. Bu noktada belirtmek isterim ki, bu emar denilen tabut kılıklı garabet zaman makinesi çok acayip bir nesne… Bir türlü mülhimeye geçemeyen kolpacı müridana şiddetle tavsiye ediyorum; on dakika boyunca talkın yemiş yeni gelin cesedi gibi karanlık bir tabutta tüm mahfillerinizin fotokopisini çekiyorlar. Gerçi hoş, yedinci dakikanın on beşinci saniyesinde mutmainler sınıfına geçtiğimi, evrakı koltuğumun altına alıp doktorun umursamaz bakışlarına asılı kalınca tekrar mülhimeye düştüğümü anladım. Ama Allah var çok gerildim, çok korktum. Bu denli haşyet ve suhuletle evrâd-ı ezkâra tutunduğum nadirattandır.

Doktor bey evrakı inceledikten sonra, boynumun sağ cihetinde fıtık tabir edilen bir Bektaşî dervişinin isyan bayrağını çektiğini, gerilen kasların arasında projeksiyona yansıyan nuranî varlığın aslında bujileri meme yapmış bir et parçası olduğunu haber verdi. Felç geçirmek istemiyorsam yazılan reçetelere harfiyen uymalı ve acilen ağırlık kaldırmayı bırakmalıymışım.

Bin bir türlü tevilatla içimdeki canavarı teskin ederek aslî vatanıma, kitaplığımın tozlu raflarına geri dönmeye mecbur kaldım. Ve nihayet 780. hayata tutunma teşebbüsüm bir haykırış metni suretinde birinci kat semadan yeryüzüne kanatlandı. İnkisarımı tövbe, pişmanlık ve istiğfarla kâğıda döktüm… Kitaplığıma döndüm dönmesine ama Torlaklı Deli Hafız’ın civanmert talebesi Hergeleci İbrahim pehlivanın yeri göğü inleten peşkeş naraları hâlâ daha kulağımda çınlayıp duruyor:

“Pehlivanlığın sonu cazgırlıktır!”

* Fitness salonları Amerika’nın kültür ve spor ideolojisinin pazarlandığı modern insan uyutma merkezleridir. Bu salonlarda spor yapan insanlar zamanla bireyselleşirler ve kapitalizmin kapıkulu askerleri olmaya hak kazanırlar. Mr. Olympia podyumlarında pazarlanan o devasa kas yığınları birer vücutmuş gibi gözükseler de aslında bir dünya görüşünün ikonalarıdır.

Devamı: https://www.edebifikir.com/haykiris/kendine-tapmanin-muhtasar-tarihi-fors-modern-gym-kulturu.html

Bu haber toplam 131 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim