• İstanbul 16 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 17 °C
  • Konya 15 °C
  • Sakarya 17 °C
  • Şanlıurfa 21 °C
  • Trabzon 19 °C
  • Gaziantep 18 °C
  • Bolu 12 °C
  • Bursa 16 °C

Kendini Keşfetme Yolu Olarak Aşk

Kendini Keşfetme Yolu Olarak Aşk
Tarık Tufan'ın "Âşıklara Yer Yok" Romanı üzerine bir inceleme

Kurmaca metinler yazarın kendine özgü bir dünya yaratmasına olanak sağladığından geçmişten bu yana diğer türlere göre daha çok rağbet görmüştür. Bir ayağı gerçek dünyada, diğer ayağıyla hayalin sularında özgürce dolaşan yazarlar, romanlarında tasavvur ettikleri bu yeni âlemi anlatırken okurun zihninde farklı pencerelerin açılmasına vesile olurlar. Fakat yine de kurmaca metin doğrudan bilgi vermeyi hedeflemez. Bunu dolaylı olarak hissettirme, yaşatma, duyurma yoluyla sağlar.

Günümüzde roman tekniklerine dair pek çok şey değişmiş olmasına rağmen okurda hissettirdikleri, yaşattıkları ve fark ettirdikleri değişmemiştir. Buradaki fark ettirmekten kasıt kişinin kendi varoluşunu anlamlandırması, dış dünya ile olan bağını daha geniş bir pencereden görmesi, en azından böyle bir çabaya girmesidir. Bu bakımdan roman yazarları insanın keşif serüvenine de dolaylı olarak etki eder.

Bu etkiyi oluşturan yazarlardan biri de Tarık Tufan'dır. O pek çok romanında insanın kendini fark edişini hikâye eder. Son romanı "Âşıklara Yer Yok" farklı açılardan ele alınabilecek katmanlı bir roman olsa da temelinde insanı anlamlandırma çabasına işaret eder.

Yazarın evvelki romanlarını okuyanlar için hiç sürpriz olmayan, şaşırtmayan ve yormayan bir eser "Âşıklara Yer Yok". Özellikle "Kaybolan" romanıyla bağlantısı dikkatli Tarık Tufan okuru için hemen fark edilecektir. Bir kayboluş hikâyesi olan "Kaybolan" dan sonraki aşama olarak bir arayış ve keşfetme hikâyesidir "Âşıklara Yer Yok".

Giderek hızla akan kaos çağının çocuklarıyız hepimiz. Bu çağda yaşamıyor da sürükleniyormuş gibi savruluyor; oraya buraya çarparken de canımızın yandığını dahi sakatlanana dek fark etmiyoruz. Bu karmaşada belki de en zoru kişinin kendiyle, özüyle, bağını kurabilmesi. Tarık Tufan da romanlarında yarattığı kahramanlar da oradan oraya savrulup yara aldıklarında durur, ne olduğunu anlamaya çalışır ve o andan sonra dış dünyaya değil içlerine çevirdikleri bakışları ile keşfe dalarlar. Zaman hiç durmaz, olaylar yavaşlamaz onun romanlarında. Akışın içinde değişen şey olaylar değil kahramanların bakış açısıdır. Kahramanların yaşadığı olaylar sıradandır. Ama onların hayatlarını bu sıradan olaylara yaklaşımları değiştirir.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/kendini-kesfetme-yolu-olarak-ask-k5485.html

Bu haber toplam 299 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Şiir Ezber mi Bozacak Rahatsız mı Edecek?08 Eylül 2025 Pazartesi 10:43
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim