• İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Kırık Kalemler Dükkânı’na Dair Anlamlar

Kırık Kalemler Dükkânı’na Dair Anlamlar

Ali KARA yazdı...

Yazmak, insanın anlam arama çabalarında kullandığı araçlardan biri olarak, bazen çok göze çarpmayan, akla gelmeyen, kıyıda kalmış durumları açıkça gözler önüne serebilirken bazen de gözlerimizin önünde olduğu gibi duran, her gün önünden geçip de farkında olamadığımız bazı durumları farklı bakış açılarından gösteren, irdeleyen, karmaşıklaştıran yer yer de dramatize edebilen bir yapıya sahip olabilmektedir.

Aslında birçok edebi eser, gücünü anlatımdaki bu farklı dokunuşlardan alır. Durum veya olay yazanın gitmeyi tercih ettiği yolla birlikte tekrardan meydana gelir. Yolun sonuna varmak için gidilebilecek birçok kestirme varken, kendimizi bir dağın etrafında gezerken, karanlık tünellerden geçerken, kısacası yolculuğu uzatıp, yolun tadına varmaya çalışırken buluruz kendimizi.

Esra Kılıç TürediKırık Kalemler Dükkânı adlı eserinde, yer alan kısa öykülerinde, mağduriyetleri olan, hayatlarını sorgulayan, sıkıntılarını haykıran, farklı türden durumlara sahip fakat bilincimizin bir köşesinde mutlaka taşıdığımız türden yaşantılara sahip insanların öykülerini, irdeleyici ve içselleştirici bir yaklaşımla anlatmaktadır. Bunu yaparken de çağrışımlardan, söz sanatlarından, metaforlardan, bilinç akışı tekniğinden oldukça faydalanmaktadır.

Süveyda isimli öyküsünde olduğu gibi yazar, kalbin ortasında var olduğu kabul edilen siyah nokta anlamına gelen Süveyda ismiyle, anlatılan kişinin ciğerlerindeki lekelerden kaynaklanan hastalığıyla bağlantı kurmaktadır. Ayrıca, kişinin kendisini beyaz bir kâğıda, hitap ettiği Süveyda'yı da mürekkep lekesine benzeterek aralarındaki ilişkiyi yine bir çağrışım üzerinden ele alarak bu ilişkiye yeni bir anlam katmaktadır.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/kirik-kalemler-dukkanina-dair-anlamlar-k6231.html

Bu haber toplam 369 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim